Skoro 2.000 donatora plazme, platforma unapređena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 12:13

Skoro 2.000 donatora plazme, platforma unapređena

Od uspostavljanja platforme donirajplazmu.gov.rs  , preko koje svi koji su se oporavili od kovid-19 mogu da se prijave i doniraju antitela, do danas je skoro 2.000 građana doniralo plazmu za lečenje obolelih, a platforma je dodatno unapređena kako bi se olakšala komunikacija sa donatorima, saopštila je danas Kancelarija za IT i eUpravu .

Tu platformu uspostavili su u aprilu Kancelarija za IT i eUpravu zajedno sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, a ovaj sistem se i kontaktno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unapređuje, tako da je jedno od najnovijih unapređenja omogućavanje slanja besplatne SMS notifikacije svim davaocima.

Platformu za slanje ovih SMS poruka " RapidPro " UNICEF je donirao Vladi Srbije, kao i stručnu podršku kako bi se ovaj sistem uspešno integrisao sa postojećim sistemima i čuvao u Državnom data centru u Beogradu.

"UNICEF nam je doniranjem ove platforme olakšao komunikaciju sa davaocima i omogućio brz, jednostavan i savremen način razmene informacija. To je posebno značajno u situacijama kada je potrebno obezbediti dovoljne količine plazme za lečenje obolelih ili kada postoji nedostatak plazme određenih krvnih grupa", kaže v.d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić.

V.d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić podsettila je da je projekat prikupljanja i primene anti-kovid 19 plazme započeo u aprilu, da se plazma prikuplja u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, a da je planirano i prikupljanje plazme u zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu i Užicu.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović ističe da se nada da će upotreba sistema, koji su uz pomoć UNICEF-a uspostavili u Državnom data centru i integrisali sa informacionim sistemom Doniraj plazmu, proširiti i u svrhu unapređenja mnogih drugih usluga eUprave u narednim mesecima.

RapidPro je proizvela UNICEF-ova globalna Laboratorija za inovacije u saradnji sa firmom za razvoj softvera Niaruka, a pokrenuo ga je UNICEF-ov Globalni inovacioni centar 2014. godine.

To je besplatna platforma otvorenog koda koja omogućava automatizovanu komunikaciju i prikupljanje podataka putem SMS-a i društvenih mreža.

Vlada Srbije softver u početku koristi kao sredstvo za odgovor na kovid-19, omogućavajući komunikaciju sa potencijalnim davaocima plazme.

Istražuje se njegova dalja upotreba u fazi oporavka - u zdravstvenim i obrazovnim sistemima, za komunikaciju sa zaposlenima, pacijentima, nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis navela je da je RapidPro trenutno uspostavljen u 37 zemalja i omogućava partnerima da prikupe tačne informacije u realnom vremenu o vitalnim oblastima kao što su zdravlje, ishrana, obrazovanje, voda i sanitarna zaštita, kao i zaštita dece - čak i na udaljenim i teško dostupnim mestima.

"Nadamo se da će se njegova upotreba proširiti u narednim mesecima i podržati tekuće društveno-ekonomske reforme", kažže Ređina De Dominićis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skoro 2.000 građana doniralo plazmu za lečenje obolelih od kovida

Izvor: Danas, 07.Avg.2020

Od aprila do danas skoro 2.000 građana doniralo je plazmu, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu, koja je zajedno sa Institutom za transfuziju krvi Srbije uspostavila platformu donirajplazmu.gov.rs preko koje svi građani koji su se oporavili od COVID-19, mogu da se prijave i doniraju dragocena...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.