Školska straža čuva učenike

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Školska straža" čuva učenike

Vlasti američke države Severna Dakota odlučile su da se protiv nasilja u školama bore naoružavanjem nastavnika. Naoružano školsko osoblje zvaće se "školska straža", a zagovarači zakona samtraju da će ovom neverovatnom merom učiniti škole bezbednijim.

U američkoj državi Severna Dakota nadležni su doneli zakon koji dozvoljava školama da naoružaju nastavnike i drugo školsko osoblje, prenosi Bi-Bi-Si.

Predlagači zakona kažu da se nadaju da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se njegovom primenom sprečiti pucnjave poput decembarskog masakra u Konektikatu kada je ubijeno 26 osoba.

U trenutku kada se Bela kuća trudi da pooštri zakone o posedovanju oružja, usvojeni zakon u Severnoj Dakoti pokazuje koliko su Sjedinjene Američke Države podeljene oko tog pitanja.

Novi zakon ne primorava škole da naoružavaju nastavnike niti ih na bilo koji način uslovljava da nose oružje, ali omogućava školskim organima da odluče da li da naoružaju svoje osoblje.

U skladu sa usvojenim zakonom, koji stupa na snagu u julu, osoblje kojem bude dozvoljeno da nose oružje zvaće se "školska straža". Vlasti Severne Dakote nalažu da se utvrde i sprovedu specijalni programi obuke "straže".

Nekoliko predstavnika školskih odbora, nastavnika i drugog osoblja zagovaralo je, na javnim raspravama, stav protiv ovakvog zakona, koji će, kako tvrde, učiniti da škole postanu još nesigurnije.

Jedan od zagovarača zakona republikanac Skot Kreg, ipak, kaže da je čuo veliki broj onih koji podržavaju zakon. Kreg takođe ističe da ruralni okruzi nemaju sredstava da zaposle policajce za punim radnim vremenom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.