Škole nemaju ni za sapun

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2013, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole nemaju ni za sapun

BEOGRAD - Veliki broj škola u Srbiji je u dugovima, a njih 58, koje su na sajtu Ministarstva finansija i privrede, na današnji dan duguje više od šest miliona dinara.

Pojedine škole zbog blokade računa ne mogu da izmire, npr. putne troškove za profesore, ili da kupe sredstva za higijenu.

U osam školama u Zaječaru dugovi su se nagomilali - za grejanje, telefon, vodu. Zbog blokade računa, kažu, nemaju ni za sapun. U OŠ "Ljubica Radosavljević Nada" ne mogu da poprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ni ono što im je naložio sanitarni insprektor.

"Mi sredstva nemamo da doradimo to što nam je potrebno. Krečenje, zamena poda, promena instalacija, grejnih cevi za centralno grejanje. Svake zime imamo problem", kaže direktor te škole Novica Dimitrijević.

U Nišu direktori ili nisu tu, ili ne žele da govore za medije. U ovom gradu 12 osnovnih i dve srednje škole duguju gotovo 400 hiljada dinara.

"Generalno gledajući, mi imamo problema u izmirenju obaveza prema školama, u vezi sa primenom zakona o rokovima plaćanja u komercijalnim transakcijama. Iz prostog razloga što nije izbalansiran nivo obaveza na nivou priliva sredstava u budžet grada", kaže načelnica Uprave za obrazovanje u Nišu Jelica Velaja.

Zakon po kome se dugovi moraju izmiriti za 45 dana, najviše je pogodio škole, odnosno prosvetare, poručuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

"Ta dugovanja koja imaju škole nisu u stvari dugovi škola, nego su to dugovi koje nije izmirila lokalna samouprava, opštine ili neki gafovi koje su napravili direktori škola", kaže predsednik Unije Dragan Matijević.

Na spisak blokiranih školskih računa, između ostalih, upisane su i beogradske, borske, novopazarske, novosadske škole.

RTS

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.