Škole bez toaleta

Izvor: Blic, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole bez toaleta

LJUBOVIJA - Od 23 škole u opštini, u čak 17 deca i dalje koriste poljske klozete, a u samo dve škole postoji fiskulturna sala. Većina školskih zgrada pre liči na ruinu nego na iole pristojno mesto za boravak dece.



- Samo osmogodišnje škole u Ljuboviji i Uzovnici i četvorogodišnje u Crnči, Gračanici, Postenju i Selancu imaju mokre čvorove. U svih ostalih 17 škola, među kojima su i osmogodišnje u Gornjoj Trešnjici, Vrhpolju, Donjoj Ljuboviđi i Donjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Orovici, deca i nastavnici koriste poljske klozete. Većina je napravljena pre pola veka i više i stvarno su u katastrofalnom stanju - kaže Ljiljana Jakovljević, direktor matične OŠ „Petar Vragolić" u Ljuboviji, u čijem sastavu rade sve ostale područne škole.

Gotovo sve školske zgrade su u očajnom stanju.

- Na većini školskih zgrada krovovi prokišnjavaju, stolariji je davno prošao vek, podova gotovo da i nema. Samo škole u Ljuboviji i Uzovnici imaju fiskulturnu salu, ali u onoj u Uzovnici parket je toliko propao da sala ne može da se koristi. U većini seoskih škola od nastavnih sredstava postoji uglavnom poneki globus, stari gramofon i karta SFRJ - priča direktorka Jakovljević.

Ona kaže da svake godine upozoravaju Ministarstvo na takvo stanje, ali da od toga za sada nije bilo nikakve vajde.

- I danas smo u Ministarstvo prosvete poslali snimljeni materijal na kojem se lepo vidi u kakvom su stanju školske zgrade. Očekujemo bar neka finansijska sredstva kako bismo bar u nekoj školi poboljšali uslove rada - nada se direktorka.

Ona smatra da mnoge škole ne bi trebalo ni da rade, što zbog stanja školskih zgrada, što zbog malog broja đaka.

- U Arsenovićima imamo jednog đaka u školi, u Capariću tri, u Sokolcu četiri. Možete misliti kakav je njihov školski dan. Nažalost, stav lokalne samouprave, ali i samih meštana je da škole ne treba gasiti, što mislim da je politički, a ne realan pristup problemu. Vidim da su opštine u okruženju taj problem mnogo bolje rešile odvoženjem đaka u veće škole - kaže na kraju Jakovljevićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.