Škole: Test za kičmu

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole: Test za kičmu

Beograd -- Veliko nacionalno testiranje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti đaka počeće sledećeg polugodišta u celoj Srbiji, pišu "Novosti".

Učenici će raditi testove, a nastavnici će dobijene rezultate koristiti za unapređivanje nastave i zdravlja učenika.

Ovo je zajednički projekat Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, u okviru koga je već razvijena baterija testova namenjena praćenju fizičkog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i motoričkih sposobnosti učenika od trećeg do osmog razreda.

Na osnovu ovog testiranja biće uspostavljeni nacionalni kriterijumi - koji rezultati na testovima su zadovoljavajući.

"Projekat smo započeli pre dve godine i do sada smo utvrdili model praćenja fizičkog razvoja i pripremili bateriju testova, koja je testirana u okviru pilot-projekta u 26 beogradskih škola. Škole su dobrovoljno učestvovale u istraživanju. Rezultati testova mogu da pomognu nastavnicima, roditeljima i deci da unapređuju fizički i motorički status", objašnjava za "Novosti" mr Dragan Banićević, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U nastavku projekta, u toku naredne godine, planirano je nacionalno ispitivanje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti, koje će obuhvatiti oko 10.000 učenika. Jedan od sedam testova određuje indeks telesne mase (BMI), a ostali definišu fizičke sposobnosti. Dobijeni rezultati će biti šifrovani, tako da će identitet dece biti zaštićen, a konkretne podatke imaće samo predmetni nastavnici. Sve škole dobiće elektronske obrasce, u koje će unositi podatke i prosleđivati ih na centralnu obradu.

"Na osnovu rezultata biće moguće sistemski delovati, što podrazumeva promenu nastavnih programa i prakse. Višegodišnjim praćenjem biće utvrđene tendencije fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti, što će omogućiti prevenciju nepravilnog držanja tela i sprečiti nastanak telesnih deformiteta, gojaznosti, dijabetesa", naglašava Banićević.

Lekari i prosvetari upozoravaju da su deca sve gojaznija, tromija, da su masovnije pojave krive kičme i ravnih stopala, ali podataka o tome na nivou države nema.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Testiranje fizičkog razvoja đaka sledećeg polugodišta

Izvor: Radio 021, 17.Dec.2012

Veliko nacionalno testiranje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti đaka počeće sledećeg polugodišta u celoj Srbiji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.