Školarine paprene, teško do kredita

Izvor: B92, 28.Sep.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školarine paprene, teško do kredita

Beograd -- Školarine u Srbiji su među najvišim u regionu, pa tako za godinu dana neki moraju da izdvajaju i po 240.000 dinara. U Srbiji nema pravih studentskih kredita.

Akademaca koji studiraju na državnom budžetu ima oko 16.500, a svake godine studije upiše do 50.000 maturanata pa je očigledno da veliki broj brucoša svoje školovanje samostalno finansira.

"Prema istraživanju sajta prijemni.com.infostud studenti u Srbiji, tačnije njih 25 % je spremno da podigne kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi finansiralo svoje studije a njih 40% ovu opciju uopšte ne uzima u obzir. Takođe 40% studenata bi ovu opciju uzelo u obzir samo u slučaju da nemaju neku drugu alternativu", kaže Elena Erdeljanović, PR Infostuda.

Kod nas pravih studentskih kredita nema. Student može da dobije kredit ili ako je u radnom odnosu ili preko roditelja .A kako to obično biva-jedna stvar povlači drugu pa tako školarina na kraju bude samo jedna od namena kredita.

"U poslednje vreme veliki broj građana se odlučuje na gotovinske kredite zato što na ovaj način oni mogu da servisiraju i neke svoje druge potrebe u okviru kojih je verovatno i ta školarina.Tako da poslednjih godina je definitivno trend da sve više građana podiže kredite koji obuhvataju više nekih njihovih zaduženja", kaže Miroslav Rebić, član izvršnog odbora banke Sosijete ženeral.

Iz ministarstva prosvete i nauke ipak stižu dobre vesti. U novoj školskoj godini na osnovnim akademskim, strukovnim i master studijama o trošku budžeta školovaće se 36.233 studenta, što je za 3,2 odsto više nego prošle godine.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ove kvote usvojene su u skladu s pravilima akreditacije visokoškolskih ustanova, pri čemu su o broju budžetskih brucoša na osam državnih univerziteta konsultovane Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora Srbije i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Školarine paprene, teško do kredita

Izvor: StudentskiRadio.com, 29.Sep.2012, 10:40

Školarine u Srbiji su među najvišim u regionu, pa tako za godinu dana neki moraju da izdvajaju i po 240.000 dinara. U Srbiji nema pravih studentskih kredita.

Nastavak na StudentskiRadio.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.