Škola u Prilužju dobila struju

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola u Prilužju dobila struju

Škola u Prilužju, jednom od najvećih srpskih sela na Kosmetu, posle dve nedelje dobila struju. Agregat obezbedilo Republičko ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Neće biti protesta iako struja ni nakon 15 dana nije došla u selo. Šilovo i dalje bez struje.

U školske klupe u Prilužju, jednom od najvećih srpskih sela na Kosmetu, koje već dve nedelje nema struju, nakon nedelju dana obustave nastave, danas su se vratili i osnovci i srednjoškolci.

Agregat za školu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obezbedilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Republike Srbije.

Zamenik predsednika opštine Vučitrn Milorad Stolić izjavio je da je nastava u osnovnoj i srednjoj školi u Prilužju ponovo počela zahvaljujući agregratu koji je obezbedilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Stolić je rekao agenciji Beta da u Prilužju danas neće biti protesta iako struja ni nakon 15 dana nije došla u selo.

"Protesta danas neće biti jer nam je rečeno da su počeli razgovori Beograda i predstavnika UNMIK-a o rešavanju problema vezanih za isključenja struje kao i o načinu na koji će Srbi plaćati struju, zato smo odlučili da se protesti odlože do daljnjeg", kazao je Stolić .

Podsetio je da su škole, koje pohađa oko 450 učenika,  prošle nedelje zbog višednevnog isključenja struje i nedostatka elementarnih uslova za rad prekinule nastavu.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju obezbedilo je školi agregat kako bi se obezbedili minimalni uslovi rada tako da je nastava danas opet počela", kazao je Stolić.

Stolić je podsetio da zbog dvonedeljnog isključenja struje ni Dom zdravlja u Prilužju ne može normalno da funkcioniše tako da i dalje prima samo hitne slučajeve koje kolima hitne pomoći prebacuje u Kliničko-bolnički centar u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prilužje je juče obišla ekipa Higijenskog zavoda iz Kosovske Mitrovice kako bi utvrdili ispravnost pijaće vode i hrane iz prodavnica i domaćinstava uzeli uzorke.

Prilužje i selo Grace u opštini Vučitrn i Babinom Mostu, Pelemetini i Crkvenoj Vodici u opštini Obilić KEK je pre petnaest dana zbog neplaćanja isključio struju.

U tim selima živi oko 5.000 Srba, a samo u Prilužju, najvećem srpskom selu na Kosovu i Metohiji živi oko 3.000 Srba.



Šilovo i dalje bez struje


Struja je isključena i u Šilovu u opštini Gnjilane i u selu Grnčare, kao i Srbima u mešovitom selu Mogila u opštini Vitina. 

KEK traži od kosovkih Srba da plate račune i da potpišu ugovore kojim se obavezuju da će ubuduće izmirivati dugove za utrošenu električnu energiju, kao i da radnici KEK-a dolaze u srpska sela da očitavaju brojila za utrošak struje. Srbi, međutim, traže da KEK prestane da uslovljava uključenje struje izmirenjem starih dugovanja. 

Član odbora za organizovanje protesta u Šilovu Milivoje Stojanović izjavio je da se meštanima tog sela niko zvanično nije obratio sa objašnjenjem zašto već dve nedelje nemaju struju.

Meštani Šilova su i danas održali protest koji je protekao mirno, rekao je Stojanović podsetio da je selu, prošle nedelje, na kraće od pola dana, bila uključena struja.

Direktorka Zdravstvenog centra Gnjilane, izmeštenog u Šilovo, Jelica Krčmarević izjavila je za Betu da je zatražila od Instituta za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici da izvrši analizu vode u bunarima u selu Grnčar u vitinskoj opštini, odakle se zbog sedmodnevnog nestanka struje vodom snabdevaju meštani.

Krčmarevićeva je izjavila da je "situacija u Grnčaru, u kome živi oko 600 Srba izuzetno kritična i na ivici humanitarne katastrofe, jer u selu nema ni struje ni vode, pa ljudi koriste vodu iz bunara čija ispravnost odavno nije ispitivana".

-

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škola u Prilužju dobila struju

Izvor: Blic, 16.Mar.2009

U školske klupe u Prilužju, jednom od najvećih srpskih sela na Kosovu, koje već dve nedelje nema struju, nakon nedelju dana obustave nastave, danas su se vratili i osnovci i srednjoškolci. Za razliku od njih, njihovi vršnjaci iz Šilova već dve nedelje nemaju struju.....Agregat za školu obezbedilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.