Škola ni u susedstvu neće biti ista: Za neke 1. septembar - i dalje raspust

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 18:15

Škola ni u susedstvu neće biti ista: Za neke 1. septembar - i dalje raspust

Podgorica/Sarajevo -- Zbog epidemiološke situacije, na predlog Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) početak školske godine u Crnoj Gori je odložen za 1. oktobar.

Do odlaganja početka školske godine došlo je nakon procene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje dece zbog neizvesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, još složena, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Odluka o odlaganju odnosi se na škole i vrtiće, a u narednim danima Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisaće jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima.

"Dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primenjivaće se ranije utvrđena mera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja ili samohranom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim delatnostima čiji je rad NKT procenio neophodnim u ovom periodu."

U Republici Srpskoj prvo zvono će se čuti 1. 9. i učenici će biti u klupama uz izmenjene uslove i uz sve propisane mere. Navodi se kako će školski čas trajati maksimalno 30 minuta i da će razredi biti podeljeni u grupe po 15 učenika. Između dve smene će biti pauza od najmanje 15 minuta, kako bi se dezinfikovale učionice, navode iz Vlade RS-a.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Federalni štab Ministarstva zdravstva u četvrtak će održati sastanak na kojem će glavna tema biti nova školska godina i metode izvođenja nastave u skladu sa situacijom s koronavirusom u svim kantonima. Dan posle biće održan sastanak Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije s ministrima obrazovanja iz svih deset kantona. Prve dvije sedmice u Sarajevu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u utorak je objavilo kako nova školska godina počinje 1. septembra te kako će se u prve dve sedmice nastava odvijati prema određenim modelima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CRNA GORA ODLAŽE POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Deca neće u klupe 1. septembra, evo do kada će trajati produženi raspust

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020

Zbog epidemiološke sitacije, na predlog Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) početak školske godine u Crnoj Gori je odložen za 1. oktobar....Do odlaganja početka škkolske godine došlo je nakon procene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.