Škola i droga: Deci psiholozi, roditeljima kazne

Izvor: Mondo, 12.Jul.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola i droga: Deci psiholozi, roditeljima kazne

Od prvog septembra u školama širom Srbije biti zaposleno 155 psihologa u cilju borbe protiv narkomanije, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Šarčević je za jednu beogradsku televiziju rekao da su u toj borbi najvažniji roditelji, koji moraju da brinu za svoju decu i da sarađuju sa školama na prevenciji i borbi sa narkomanijom jer, kako je rekao, "sve potiče iz porodice".

Test >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na drogu samo kod kuće

Testovi za detekciju korišćenja droge, kako napominje ministar, ne mogu se koristiti na deci, "jer to zakon zabranjuje", pa to mogu da rade sami roditelji i zato su bitni Saveti roditelja.

"Škola nije jedino i glavno mesto, jer sve potiče iz porodice. Briga roditelja za svoje dete mora da bude velika. Mi smo u sistemskom Zakonu o obrazovanju postavili mnoge stvari. S jedne strane edukacije, s druge saradnja i s treće kazna za one koji to ne rade", rekao je Šarčević.

Šarčević je kazao da je Ministarstvo prosvete stožer ideje Komisije za borbu protiv narkomanije u okviru koje se sarađuje sa drugim ministarstvima.

"Škole rade. Imaju programe prevencije droge", rekao je Šarčević, ali i ponovio da smatra da bi priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo izmestiti u porodicu, kao i da država mora da bude jasnija i stroža po pitanju kažnjavanja roditelja.

Šarčević je naveo da se svega deset odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti stranci budu više posećivali.

Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva i kazne.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.