Škola dostupna svima

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola dostupna svima

Zgrada Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u velikoj meri je prilagođena studentima sa invaliditetom zahvaljujući projektu koji je sproveden u saradnji Centra za razvoj inkluzivnog društva i kompanije „Loreal". Povodom jubileja „ Loreala" - stogodišnjice postojanja, donirana su sredstva za prilagođavanje zgrade ovog fakulteta, i obezbeđena praksa za tri studenta sa invaliditetom. Zahvaljujući ovom projektu, Filološki fakultet je pristupačan studentima korisnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolica i studentima oštećenog vida i sluha.



- U Srbiji prema našim podacima ima 500 studenata sa invaliditetom, koji se suočavaju sa tri grupe problema. Prvenstveno nepristupačne zgrade, neprilagođeni uđzbenici posebno za osobe sa senzornim invaliditetom, i treća grupa je vezana za javnost i njihove nedovoljne senzibilnosti za probleme ovih osoba. Napravili smo neke početne rezultate u sva tri segmenta, ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali Filološki fakultet može da bude primer dobre prakse i da nemetnemo to kako medel za celu Srbiju - kaže Rasim Ljajić, Ministar rada i socijalne politike, napominjući da je Ministarstvo uprkos krizi odvajilo 20 miliona dinara za različite projekte i aktivnosti osoba sa invaliditetom.

Zahvaljujući donaciji „Loreala" u zgradi fakulteta postavljene su rampe za studente korisnike kolica, kao i specijalne gumene trake koje olakšavaju orijentaciju osoba sa oštećenim vidom. Za studente sa oštećenjem sluha postavljen je aparat pomoću kojeg lakše čuju predavanja u velikom amfiteatru Sali heroja.

- Veliki napor je bio potreban da se uradi ovakva stvar na Filološkom fakultetu, da bi napokon studenti sa invaliditetom mogli dostojanstveno da studiraju. Po proceni svetske zdravstvene organizacije u svetu je od ukupne populacije 10 odsto osoba sa invaliditetom, to bi zanačilo da ih u Srbiji ima oko 700.000 - kaže Vesna Bogdanović, predsednik Centra za razvoj inkluzivnog društva, napominjući da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa tradicionalnim shvatanjem da su oni pasivni primaoci socijalnih davanja, a ne aktini učesnici društva.

Fakulteti i dalje nepristupačni

Studenti sa invaliditetom suočavaju se sa velikim preprekama u sticanju obrazovanja, prvenstveno zbog toga što zgrade mnogih visokoobrazovnih ustanova još uvek nisu u potpunosti prilagođene. Arhitektonske barijere, nemogućnost vizuelnog ili taktilnog načina pristupa informacijama su samo neki od problema sa kojima se oni svakodnevno susreću. Jedan od problema su i uđzbenici, koji nisu prilagođzeni studentima sa senzornim invaliditetom. Uprkos Zakonu o diskriminaciji i slobodi kretanja, fakulteti su ili u potpunosti nepristupačni ili delimično osobama korisnicima kolica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.