Sklopljen sporazum o slobodnoj trgovini između Švajcarske i Kine

Izvor: Press, 08.Jul.2013, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sklopljen sporazum o slobodnoj trgovini između Švajcarske i Kine

Posle Islanda, to je drugi sporazum o slobodnoj trgovini Kine sa nekom evropskom državom
Kina i Švajcarska potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini. Kineski ministar trgovine Gao Hučeng i švajcarski ministar ekonomije Johan Šnajder-Aman potpisali su sporazum u Pekingu.
Kina štiti industriju, Švajcarska seljake
Sporazum omogućava obema državama privilegovani pristup tržištu. Ipak, nisu sve privredne oblasti ubuduće oslobođene carine. Tako na primer otpada >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sva carina na uvoz industrijske robe iz Kine, ali ako se proizvodi izvoze, švajcarski izvoznici će morati da posegnu za novčanikom.
Time su pogođene mašinska, farmaceutska i industrija satova. Ali barem je sada u tim branšama znatno snižena carina. Carina na izvoz satova u Kinu biće snižena za oko 60 odsto.
Kina je takođe izdejstvovala prelazni period za ukidanje carina kod mnogih proizvoda, koji se proteže od pet do 10 godina, u pojedinačnim slučajevima i 15 godina.
Ali i Švajcarska je tokom pregovora postavila uslove, i to u poljoiprivredi. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Kine - ostaju.
Samo tamo gde švajcarski seljaci skoro da nemaju konkurenciju - na primer kod tropskih proizvoda ili uvoza izvan perioda žetve u Švajcarskoj - biće snižene carine. Istovremeno će biti ukinute ili smanjene carine na veliki deo švajcarskih poljoprivrednih proizvoda.
Višegodišnji pregovori
Sporazumu su prethodili dvogodišnji pregovori. U aprilu su kineski premijer Li Kećijang i predsednik Švajcarski Uli Maurer podržali potpisivanje sporazuma.
Posle Islanda, to je drugi sporazum o slobodnoj trgovini Kine sa nekom evropskom državom. Uskoro se očekuje i potpisivanje sporazuma sa Norveškon.
Vrednost bilateralne trgovine između Kine i Švajcarske, prema podacima Švajcarske, iznosila je prošle godine oko 20 milijardi evra.
Kina je najvažniji trgovinski partner Švajcarske u Aziji. Iako mala država nije članica EU, Švajcarska je važan trgovinski partner, pre svega zahvaljujući proizvodnji luksuznih artikala, poput satova.
Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD
EU u ponedeljak (8.7.) počinje pregovore sa SAD u Vašingtonu oko sporazuma o slobodnoj trgovini. Ipak, skandal američke tajne službe bacio je u zasenak te pregovore.
Tek u četvrtak (4.7.) je Evropski parlament oštro osudio špijuniranje predstavništava EU od strane američke tajne službe i zatražio zaustavljanje svih programa za nadgledanje.
SAD bi trebalo da dostave Evropljanima sve informacije o programu "Prizma" i to bez okolišanja, navodi se u rezoluciji koja je velikom većinom usvojena u Strazburu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.