Skinuta zastava Hrvatske sa rezidencije ambasadora, Ministarstvo osudilo

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 18:30

Skinuta zastava Hrvatske sa rezidencije ambasadora, Ministarstvo osudilo

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) danas je najoštrije osudilo skidanje zastave Hrvatske sa rezidencije ambasadora Hidajeta Biščevića.

Izrazilo je nadu da jedan nepromišljen i izolovani akt neće baciti senku na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove, kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog poverenja i saradnje.

"Uvereni smo da će nadležni organi Republike Srbije postupati sa ozbiljnošću i hitnošću koju ovakva situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva, a da će odgovorni za ovaj vandalski čin biti pronađeni i adekvatno sankcionisani", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izražava se žaljenje zbog neprijatnosti kojoj je bio izložen ambasador Hidajet Biščević, dokazani prijatelj Srbije i iskreni promoter unapređenja odnosa naših dveju država i naroda.

"Srbija ostaje dosledno privržena duhu našeg naroda i tradicionalnom srpskom gostoljublju, sa željom da se svi predstavnici diplomatskog kora i svi stranci u našoj zemlji osećaju kao kod svoje kuće", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je da položaj hrvatske manjinske zajednice u Srbiji još zavisi od "recidiva nekadašnjeg političkog mentaliteta", posebno na lokalnom nivou, iako su u poslednje vreme zabeleženi, kako je rekao, važni simboli napretka.

On u razgovoru za Tanjug nije želeo da komentariše izjave predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji se hrvatskim medijima žalio na status te manjinske zajednice u Srbiji, ali i izneo i nezadovoljstvo zbog delovanja hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića.

Bišćević je naveo "simbole" napretka, od, kako je rekao, "projekta obnove rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, za koji smo zahvalni srpskoj vladi i posebno predsedniku (Aleksandru) Vučiću, do ustupanja prostora za udruženja Hrvata u Beogradu, a posebno u najavama da će predstavnici hrvatske zajednice dobiti odgovarajuće položaje u izvršnoj vlasti i na državnom nivou".

Kako je dodao, potreba i prostor za unapređenje položaja hrvatske manjinske zajednice postoji i istakao da je dobro da je ta tema prisutna u javnom prostoru, jer to potencijalno otvara perspektivu unapređenja položaja, mada je, kaže, ta tema češće prisutna kroz razne negativne, incidentne situacije ili poteze.

"Ne treba zaboraviti da je, od ranih devedesetih, hrvatska manjinska zajednica u Srbiji prošla kroz teška i traumatična iskustva koja su ostavila trag i iz kojih se postupno, ustrajnim radom uzdiže kao samosvesni i aktivni subjekt koji želi da očuva svoj identitet i osigura odgovarajuće političko delovanje u svojoj državi, Srbiji", rekao je Biščević.

Na pitanje može li se govoriti o njihovoj ugroženosti, kako tvrde pojedini predstavnici hrvatske manjine, ambasador kaže da je u nekim nedavnim slučajevima bilo pretnji predstavnicima hrvatske zajednice, što potvrđuje i intervencija policije, a povedeni su i istražni postupci.

Za te incidente on kaže da želi da veruje da su pojedinačni i da se neće obnavljati "neki stari animoziteti", tim pre što hrvatska zajednica ničim ne daje povoda za takav odnos.

"Utoliko bi jasan stav vlasti o takvim pojavama bio više nego dobrodošao. Posebno zato što incidenti te vrste uvek nađu odraza na bilateralne odnose naših zemalja i neretko unazade i ponište strpljiv politički i diplomatski rad na unapređenju tih odnosa", rekao je Biščević.

On je ponovio da takve pojave dovode do toga da se reaguje na incidente, umesto da upravlja "procesima od zajedničkog interesa".

Govoreći o Sporazumu o zajedničkom sprovođenju postupka javne nabavke za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića, čiji otkup i obnovu finansira Vlada Srbije, Biščević je kazao da on potvrđuje odlučnost da se bez odlaganja krene ka novoj etapi realizacije celog projekta.

"Izražavamo zahvalnost Vladi Srbije na političkoj volji i finansijskim sredstvima dosad uloženim u projekt. Osim toga, sporazum treba da obezbedi i punu transparentnost u svakoj etapi obnove objekta", istakao je ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MSP Srbije osudilo skidanje zastave Hrvatske sa rezidencije ambasadora Biščevića

Izvor: Danas, 21.Apr.2021

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da najoštrije osuđuje skidanje zastave Hrvatske sa rezidencije ambasadora Hidajeta Biščevića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.