Skinuta oznaka tajnosti; Dokazano je da smo špijunirani

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 13:16

Skinuta oznaka tajnosti; "Dokazano je da smo špijunirani"

Španska vlada skinuće oznaku tajnosti s dokumenata o prisluškivanju telefona katalonskog predsednika i lidera separatističke stranke ERC Perea Aragonesa.

Njega su prisluškivali agenti državnog Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI) koristeći izraelski špijunski softver Pegasus.

Prošlog decembra, Aragones je optužio CNI da je špijunirao njegov mobilni telefon između jula 2018. i marta 2020, kada je bio potpredsednik katalonskog regiona, prenela je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EFE.

"Dokazano je da smo špijunirani. Izveštaj Mososa (katalonske policije) više puta potvrđuje da se ono što su od početka negirali dogodilo i jasno je ko je to uradio i tužilaštvo ne može da sakrije ništa", rekla je Patrisija Plaha, potparolka katalonske izvršne vlasti, javlja "El Periodico de Catalunya".

Portparolka je dodala da skidanje oznake tajnosti sa dokumentacije koja se odnosi na prisluškivanje Aragonesa "ni u kom slučaju" ne utiče na nacionalnu bezbednost Španije.

Aragones je prošlog jula podneo tužbu protiv izraelske grupe NSO, koja prodaje sistem Pegasus, i protiv Pasa Estebana, bivšeg direktora CNI, kojeg je vlada otpustila nekoliko dana ranije, nakon izbijanja špijunskog skandala koji uključuje nekoliko katalonskih separatističkih lidera, premijera Španije Pedra Sančeza i nekoliko ministara u njegovoj vladi.

Katalonski predsednik je rekao sudiji da je bio žrtva tri odvojena napada na svoj mobilni telefon početkom januara 2020. godine, što se poklopilo sa Sančezovom inauguracijom.

Vest o delimičnom uklanjanju poverljivosti tajnih dokumenata dolazi samo dan nakon što se u španskim medijima pojavila informacija o slučaju nezakonitih istraga protiv katalonskih separatističkih lidera pod vladom bivšeg premijera Španije Marijana Rahoja.

Plaha je danas naglasila da ako je Rahoj "znao i nije sprečio" akcije takozvane "patriotske policije", onda ih je "podržao i bio saučesnik" u njima.

"Svedoci smo potvrdjivanja kriminalnih radnji iz struktura i temelja države, koji su postali trula kanalizacija. To je izuzetno ozbiljno, i moramo da saznamo sve", zaključila je Plaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.