Skinuta ljaga sa slučaja Vojko i Savle

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2009, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinuta ljaga sa slučaja "Vojko i Savle"

KRAGUJEVAC - Pisac Vidosav Stevanović dobivši sudski spor protiv bivšeg šefa beogradskog DB Dušana Stupara, koji ga je optužio da je po nalogu Državne bezbednosti (DB) napisao humoresku "Vojko i Savle" i za uzvrat dobio NIN-ovu nagradu za knjigu "Testament", rekao je FoNetu da je konačno skinuta ljaga sa njegovog imena koja ga je pratila duže od dve decenije.

Odlukom Drugog opštinskog suda u Beogradu, koja još uvek nije pravosnažna, Stupar će Stevanoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ime naknade nematerijalne štete morati da isplati 300.000 dinara i sudske troškove.

NIN-ova nagrada kao satisfakcija

"Vidosavu Stevanoviću su za humoresku, pošto je i on bio zloupotrebljen, pošto, verovatno, nije bio svestan šta će se posle dogoditi i u kom smislu će se ta humoreska iskoristiti, onda je kao neku satisfakciju njemu, pošto je on tek posle shvatio u šta su ga uvalili, onda su mu dali NIN-ovu nagradu", rekao je Stupar za "Insajder" B 92.

Optužba bez dokaza da sam pisac te humoreske prati me već 21 godinu. Ovo je prvi put da sam na sudu mogao da dokažem da ja nisam pisac te humoreske. Hteo sam pod starost da učinim uslugu mojim sinovima i mojim unucima i da im pokažem da ja nisam pisac te humoreske, rekao je Stevanović.

On je rekao da je optužen za nešto što nije uradio navodeći da se zbog toga "nije previše ni brinuo", ali da je ta optužba njemu i njegovoj porodici nanela ogromnu štetu.

Koja god je gadost urađena meni ili mojoj porodici uvek je izgovor bio isti, on je pisac humoreske Vojko i Savle, a zanimljivo je da nikada niko za to nije imao nikakvog dokaza i da se nikada niko za to nije izvinio, rekao je Stevanović.

Poznati književnik je rekao da "društva u krizi, u nemogućnosti da reše svoje unutrašnje konflikte, obično traže žrtvenog jarca koji je po pravilu nevin" navodeći da se tako i on našao na "spisku za odstrel".

Srpsko društvo koje je devedesetih godina bilo u dubokoj krizi, a ubeđeno da puca od zdravlja, moralo je naći krivce za sve svoje promašaje i ludosti. Tako je u to vreme u Beogradu žrtvovano nekoliko stotina najboljih ljudi koje je Srbija imala, a ja sam se, sticajem čudesnih okolnosti našao na tom spisku, rekao je Stevanović.

"Politika" je 18. januara 1987. godine objavila humoresku "Vojko i Savle" koja je poslužila Slobodanu Miloševiću za obračun protiv Ivana Stambolića na Osmoj sednici Saveza komunista Srbije (SKS), a njen autor je i danas nepoznat.

Dušan Stupar je 2. oktobra prošle godine, u emisiji "Insajder" B92, izjavio da je književnik Vidosav Stevanović, autor sporne humoreske iz vremena Osme sednice SKS navodeći da je kao satisfakciju za to dobio NIN-ovu nagradu.

Nakon toga usledila je Stevanovićeva tužba koja je dobila sudski epilog u Drugom opštinskom sudu u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.