Skijalište, bazen, dvorana...

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skijalište, bazen, dvorana...

Prvi skijaši na stazi u januaru iduće godine

MOKRA GORA – Uvek zanimljiv i privlačan za hiljade posetilaca sa svih strana, Drvengrad Emira Kusturice u Mokroj Gori uskoro, zahvaljujući novim ulaganjima, dobija dodatne sadržaje – motel i sportsku dvoranu, zatvoreni bazen, drvene kuće, kao i moderno skijalište na Iveru, jednom od najviših vrhova Tare. I prvi put se Drvengrad otvara za višednevni smeštaj turista, kojima će od narednog meseca ovde na raspolaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti oko 60 ležaja.

Te investicije, u okviru priprema za predstojeću zimu, Emir Kusturica uglavnom već privodi kraju. motel, koji se završava toku, ima oko 400 kvadrata, u tri etaže, sa restoranom, apartmanima i sobama, sa ukupno 16 ležaja. Namera je da to zdanje sredinom sledećeg meseca bude završeno.

Sportska dvorana, dimenzija košarkaškog i visine odbojkaškog terena, gradi se ispod motela, tako što je najvećim delom ukopana u zemlju. Kad bude završena, neće se, praktično, ni videti. Njeni stalni sadržaji biće, na dve etaže pored terena, teretana i ring za borilačke veštine, a glavni teren moći će da se koristi za sport, pa i koncerte, pred više od hiljadu posetilaca. Biće to sala kakva je čitavom mokrogorskom kraju baš nedostajala. Trenutno, dvorana ima ulogu filmskog studija, budući da je u njoj "sazidana" trospratna kuća u kojoj će, početkom novembra, biti završeno snimanje novog Kusturičinog filma "Zavet".

Pored dvorane upravo se gradi i zatvoreni bazen, dimenzija 20 sa 10 metara, koji će biti dostupan gostima Drvengrada. Ispod bazena pravi se kotlarnica iz koje će se zagrevati celo naselje. U "donjoj zoni" Drvengrada, na obodu obližnje šume, grade se još dve kuće od drveta sa apartmanima za goste.

Ono što će, nema sumnje, privući posebnu pažnju posetilaca ovog kraja jeste novo skijalište na vrhu Iver na Tari, oko devet kilometara udaljeno od Drvengrada, čiji je u celosti investitor Emir Kusturica. Vrh te ski staze (završni radovi su u toku) nalazi se na najvišoj koti tog vrha, na 1.490 metara nadmorske visine. Ski lift je dug 1,4 kilometra, stubovi su postavljeni i predstoji montiranje sajle koja će vući više od hiljadu skijaša na sat.

– Sva oprema je kupljena u Švajcarskoj i tu je neobičan ski lift, na "L". Veći deo toga je gotov, u januaru će skijanja tu biti sigurno. Tri staze su na skijalištu, jedna rekreativna, a dve zahtevne, baš momačke – kaže o tome Kusturica, dodajući da za iduću sezonu planira gradnju još tri kilometra staza i još jednog ski lifta, žičare sedešnice. On je, inače, investirao i u postavljanje tri kilometra dugog elektrodalekovoda do skijališta na Iveru, a svemu je prethodila gradnja puta od Mećavnika do podnožja Ivera, sa parkiralištem za oko 200 vozila.

Uporedo s ovim, proslavljeni reditelj radi i na novom filmu, nazvanom "Zavet". Snimaju se poslednji kadrovi, na Kaluđerskim Barama i dvorani-studiju u Drvengradu, pa bi do 5. novembra snimanje trebalo da bude završeno. Ovde se, takođe, ozbiljno razmišlja i o početku jednog zanimljivog festivala. Ukoliko Ministarstvo kulture Srbije prihvati predlog i projekat Siniše Kovačevića, Drvengrad bi od 8. do 15. januara sledeće godine mogao biti domaćin prvog srpskog festivala autorskog filma. Ako se projekat ostvari, već se zna šta će biti glavni događaj pratećeg festivalskog programa: retrospektiva filmova Nikite Mihalkova.

B. Pejović

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.