Skijališta Srbije u obavezi da podignu nove šume na Kopaoniku

Izvor: RTS, 13.Avg.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skijališta Srbije u obavezi da podignu nove šume na Kopaoniku

Nacionalni park Kopaonik prostire se na oko 12.000 hektara, na najvišem i najočuvanijem delu planine. Širenjem skijaških staza u turističkom centru, na Kopaoniku je posečen deo šume. Zbog toga će Skijališta Srbije - u narednih 3 do 5 godina - zasaditi 23,5 hektara novih šuma.
Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije naložili su tu meru kako bi se očuvao ekosistem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u srcu Nacionalnog parka na Kopaoniku.

Skijaška staza Gvozdac, na kojoj je iskrčena šuma, dugačka je 1.100 metara. To je oko 700 kubika subalpske smrče i niskog rastinja, poput sibirske kleke i borovnice.
"Izgradnjom novih staza dolazi do seče stabala, naravno sve planski, sve određeno rešenjem od Ministarstva za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode", kaže rukovodilac Ski-centra na Kopaoniku Darko Jovanović. "Mi se toga strogo pridržavamo i imamo dobru saradnju sa Nacionalnim parkom sa kojim ćemo to i sprovesti."

"Mi kao upravljači nacionalnog parka vršimo nadzor kako bi se to uradilo kvalitetno, pre svega u skladu sa stručnim mišljenjem", objašnjava Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik.
Ovo je treća zona zaštite u Nacionalnom parku Kopaonik. Trenutno se na ovoj planini određuje teren za pošumljavanje novog lokaliteta.
"Ovim rešenjem, kompenzacijskim merama, želimo da poboljšamo prirodne sastojke jele i smrče u Nacionalnom parku Kopaonik", kaže Jasmina Jović, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine.
Novu šumu, preduzeće Skijališta Srbije, koje ima 65 kilometara alpskih i nordijskih staza i 24 žičare na Kopaoniku, zasadiće do 2024. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.