Skandal u SAD: Priznala da je kovala zaveru s Kinezima, odavala državne tajne

Izvor: B92, 24.Apr.2019, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u SAD: Priznala da je kovala zaveru s Kinezima, odavala državne tajne

Amerikanka Kandes Klejborn, bivša zaposlena u američkom Stejt departmentu, priznala je da je kriva po optužbi za kovanje zavere u saradnji s kineskim agentima.

To je saopštilo Ministarstvo pravde SAD.

Kako navodi to ministarstvo, Klejbornova je optužena da je lagala policijske službenike i da je krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobijala, a kojima je zauzvrat dostavljala interna dokumenta Stejt departmenta.

Među poklonima koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dobila su novac u kešu, odmori u inostranstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mesečna stipendija, kaže se u saopštenju u kojem se ističe i da su neki od tih poklona direktno davani Klejbornovoj, a drugi "njenom bliskom članu porodice", koji nije imenovan.

U zamenu za te poklone, Klejbornova je obezbedila kopije internih dokumenata Stejt departmenta o nizu tema - od ekonomskih strategija do uzajamnih poseta visoko rangiranih zvaničnika dve zemlje, dodaje Ministarstvo pravde.

Klejbornova (63) je prvobitno osuđena 2017. godine, uoči samita predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, podseća Rojters.

Ministarstvo napominje da Klejbornovoj, ukoliko bude osuđena, preti do pet godina zatvora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI SKANDAL POTRESA SAD: Amerikanka priznala da je špijunirala za Kineze i odavala im tajne iz Stejt departmenta!

Izvor: Kurir, 24.Apr.2019

Amerikanka Kandes Klejborn, koja je nekada radila u američkom Stejt departmentu, priznala je danas da je kriva po optužbi za kovanje zavere u saradnji sa kineskim agentima, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.