Skandal nad skandalima; Kurti u Tetovu promovisao veliku Albaniju

Izvor: B92, 13.Avg.2023, 11:56

"Skandal nad skandalima; Kurti u Tetovu promovisao 'veliku Albaniju'"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je skandal nad skandalima to što je Aljbin Kurti u Severnoj Makedoniji promovisao ideju "velike Albanije".

"Ovo što se dogodilo u Severnoj Makedoniji je skandal nad skandalima. Tamo je promovisana ideja ’velike Albanij’, isticani njeni simboli, a Kurti je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova, između ostalog", ukazao je Vučić na TV Pink.

On se osvrnuo na preimenovanje Ulice Druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << makedonske brigade u Skoplju u Ulicu Adema Demaćija, podsećajući da se radi o čoveku koji je 28 godina proveo u zatvoru, u vreme Tita koje je bilo liberalno za to vreme, kao najgori i najveći velikoalbanski ideolog i separatista.

Ukazao je da je Demaći bio mentor i idol Kurtiju. Vučić je naveo da treba pažljivo slušati šta govore ljudi poput Dema Beriše, koji prati albanske medije, i ukazao da su iz Prištine, što novcem, što drugim stvarima, pod svoje stavili i Šaipa Kamberija, te "uzeli" Ragmija Mustafija.

"To su stvari koje su zabrinavajuće. Da nismo toliko snažniji u vojnom pogledu, tolliko puta jači i moćniji u tehnici, naoružanju, i po svemu drugom, znate li koliko puta bi Kurti napao po svakom delu Srbije? Pogledajte njegovu ideologiju. Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju, već i Severnu Makedoniju, Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo i sa Albanijom", upozorio je predsednik Vučić.

Istakao je da postoji pokušaj Kurtija da podiže nemire uz, kako je dodao, neprimereno ćutanje, odnosno prećutnu podršku dela međunarodne zajednice. Vučić je naglasio da treba obratiti pažnju zašto pokušavaju da prebace krivicu na Srbiju, jer je Kosovo njihovo čedo.

"Moramo da pokušamo da čuvamo svoj narod i zemlju, da sačuvamo mir, da prihvatamo kompromise, da popuštamo kada je moguće, da sačuvamo mir, ali uvek da snažimo svoju vojsku", kazao je on.

Vučić je ukazao da je hrvatska vojska do skoro bila snažnija od srpske, iako je ona i dalje veoma snažna, posebno u "točkašima".

"Naša armija je danas mnogo snažnija nego što je bila. Moramo sebe da čuvamo jer smo jedina zemlja koja ne pripada NATO u okruženju. Ako želimo da sačuvamo vojnu neutralnost moramo da brinemo o stepenu snage vojske", poručio je predsednik Srbije.

Iz kabineta premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog saopštili su da je poseta Kurtija skopskoj opštini Čair i Tetovu privatna, te da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolu i zakonu, preneo je makedonski portal A1on.mk.

U kabinetu Kovačevskog smatraju da je isticanje zastava koje nisu nacionalne protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država.

"Istovremeno, vrsta ikonografije koja se posmatra na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO, te vas s tim u vezi obaveštavamo da SVR Tetovo preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je za osudu i činjenica da na manifestaciji organizovanoj na teritoriji Severne Makedonije nije otpevana makedonska himna i nije istaknuta makedonska nacionalna zastava.

Takođe, reagovali su i zbog preimenovanja ulice, koja nosi ime herojske Druge makedonske brigade, u Ulicu Adema Demaćija, sa čim se, kako su istakli, ne slažu.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski kazao je da događaji u Skoplju i Tetovu bacaju u vodu slogan "Jedno društvo za sve", ali poseban problem predstavlja isticanje obeležja takozvane velike Albanije, kao i izostanak državne himne. Ujedinjena makedonska dijaspora zatražila je od vlade da Kurtija proglasi personom non grata.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Kurtijeva preporuka da se Skoplje približi samoproglašenom Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije bezobrazluk i višestruki nonsens.

"Kurtiji je, da podsetim, u Severnu Makedoniju otišao da bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji i da bi promovisao fašistički projekat takozvane velike Albanije", naveo je Petković i dodao:

"Šta je još potrebno da bi se Kurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na zapadnom Balkanu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.