Skandal broj dva: Pa, hrvatska policija samo radi svoj posao

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 12:33

Skandal broj dva: "Pa, hrvatska policija samo radi svoj posao"

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović oglasio se jer su mediji objavili istraživanje kojim je utvrđeno da su policajci maltretirali migrante.

Podsetimo, hrvatski mediji su objavili jutros da je zajedničkim istraživačkim radom više hrvatskih, nemačkih i austrijskih medija utvrđeno da su pripadnici hrvatske policije putem Votsapa dogovarali ilegalno vraćanje migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izrazio je sumnju u autentičnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poruka i rekao da te akcije nisu nikakva tajna.

"Ne možemo znati da li su te poruke autentične. Treba znati da cela akcija nije nikakva tajna operacija, ona se sprovodi već pet godina. To je akcija koja se sprovodi protiv krijumčara migranata. Hrvatska policija radi svoj posao na granicama", kazao je Božinović.

Rekao je i da se MUP već oglasio ovim povodom saopštenjem i ponovo će, ako treba.

"Kao što znate, ovih pet godina odgovaramo vrlo ekstenzivno u nadi da ćete shvatiti s čim se Hrvatska nosi. Hrvatska je medju najsigurnijim zemljama u Evropi... Ima li grešaka? Ima", rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li će tražiti istragu o objavljenom istraživanju i porukama, Božinović je rekao: "Opet vam kažem šta je odvraćanje, svi migranti koji su ušli u Hrvatsku su registrovani.... Podsećam da dve članice nisu ušle u Šengen jer je Austrija tvrdila da imaju puno neregistrovanih migranata. Da su Bugarska i Rumunija kao i Hrvatska bile u stanju da su svi migranti registrovani,... ove godine u Hrvatskoj je više od 8500 migranata podnelo zahtev za međunarodnom zaštitom. Oni koji ne žele dobiju rešenje da moraju napustit prostor EU", prenosi portal Indeks.

Na pitanje zbog čega je među porukama i ona koja se tiče odbijanje novinarske ekipe Asošiejted presa, Božinović kaže da nije upoznat sa konkretnim slučajem, ali da je pravo policije da se zahtevi odbijaju.

"Sigurno se iz nekih opravdanih razloga to dogodilo", rekao je ministar.

Upitan da li će on istražiti sadržaj analiziranih poruka, Božinović je rekao da je ta grupa na Votsapu ugašena prema njegovim saznanjima pre četiri godine.

"Pretpostavljam da nije bilo potrebe više, mi smo svi ovde u nekim grupama. Sve što policija radi je uvedeno u sistem, ovo je razmena operativnih informacija", kazao je, između ostalog, Božinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.