Skandal: Bajden pobesneo na sastanku sa Zelenskim

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 19:18

"Skandal: Bajden pobesneo na sastanku sa Zelenskim"

Prvi sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog američkog kolege Džozefa Bajdena pretvorio se u pravi skandal.

Ovo piše Gardijan, pozivajući se na informacije objavljene u knjizi "Poslednji političar" američkog novinara Frenklina Foera.

Autor navodi da se Zelenski tokom prvog sastanka u leto 2021. godine ponašao neprofesionalno, zatrpavajući američkog lidera brojnim zahtevima. Između ostalog, tražio je da Ukrajina uđe u NATO, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istovremeno izneo čudnu tvrdnju: Francuska i Nemačka će uskoro izaći iz Alijanse i nazvao je blok reliktom prošlosti koji ima sve manji značaj.

"Ovo je bila apsurdna izjava i očigledna kontradikcija, koja je naljutila Bajdena", navodi se tekstu. U knjizi piše da je Zelenski svog kolegu smatrao "slabim" političarem, pošto je američki predsednik pre njihovog sastanka ukinuo sankcije ruskoj kompaniji koja je učestvovala u izgradnji gasovoda "Severni tok 2".

Istovremeno, ni Bajden "nije imao visoko mišljenje" o ukrajinskom lideru, posebno zbog njegovih prijateljskih odnosa sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom.

"Čak i najvatrenije pristalice Zelenskog u administraciji (Bajdena) složile su se da je preterao", citira Gardijan odlomke iz knjige.

Kako se navodi u knjizi, ukrajinski lider je dugo vremena bezuspešno tražio sastanak sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Razlog za bojkot je bilo odbijanje Zelenskog da pomogne američkom predsedniku u traganju za kompromitujućim materijalom o njegovim rivalima, uključujući Bajdena.

Zelenski je dugo bio ozlojeđen zbog ove epizode ​​i bar podsvesno je okrivio Bajdena za poniženje kojem je bio podvrgnut, za političku sramotu koju je pretrpeo, zaključio je Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.