Skajp i Skaj pet godina u sporu oko imena

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skajp i Skaj pet godina u sporu oko imena

Britanska kompanija “BskajB”, koja se najčešće naziva “Skaj”, pokušava da spreči “Skajp”, telefonsku internet kompaniju, da koristi svoje ime, jer su prva tri slova istovetna, prenosi “Telegraf”.

Juče je objavljeno da "BskajB”, koja se bavi satelitskim televizijama i upravlja sa TV "Skaj didžital”, vodi pravnu bitku sa "Skajpom” već više od pet godina.

Pravne mere protiv "Skajpovog” imena postale su poznate javnosti kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sama kompanija pomenula slučaj u svom IPO dokumentu o ponudi akcija u ponedeljak.

Portparol "Skaja”, u kojem "Njuz korporacija” Ruperta Merdoka ima 39,1 odsto udela, naveo je da kompanija pokušava da spreči "Skajp” da koristi njegov brend u vezi sa prodajom televizijskih ili internet usluga, jer korisnici mogu da pretpostave da je "Skajp” deo "Skaja”.

"Skaj je umešan u dugogodišnji spor sa Skajpom koji se odnosi na nekoliko zaštitnih aplikacija Skajpa, uključujući, ali ne i ograničavajući se, na proizvode i usluge povezane sa televizijom, Ključni predmet spora je što će javnost smatrati da su imena Skaj i Skajp zbunjujuće slična”.

Britanska kompanija je takođe navela da su razlozi njene zabrinutosti našli osnova i nakon istraživanja među korisnicima.

Prošlog meseca slučaj "Skaja” je podržala Kancelarija Evropske unije za harmonizaciju unutrašnjih tržišta (OHIM), koja je zaključila da su "Skajpovo” ime i poznati plavi logo previše slični oznakama "Skaja”.

"Skajp” je najavio da će se žaliti na odluku OHIM-a, a ukoliko izgubi, mogao bi da bude sprečen da koristi svoje ime i logo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.