Izvor: B92, 19.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjeverin, petnaest godina posle

Beograd -- Fond za humanitarno pravo saopštio da je većina počinilaca zločina nad Bošnjacima iz Sjeverina i posle 15 godina na slobodi.

U ponedeljak, 22. oktobra navršava se 15 godina od otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz Sjeverina, a FHP saopštava da porodice žrtava, bez pomoći i podrške države, još tragaju za kostima svojih najbližih, istinom o njihovoj sudbini i pravdom.

FHP i Sandžački odbor za ljudska prava pozvali su državne organe Srbije da iznesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << punu istinu o sudbini Bošnjaka iz Sjeverina, podrže inicijativu za izgradnju spomenika i zvanično obeležavanje dana sećanja.

Žrtve tog zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Melvida Koldžić.

Oni su 22. oktobra 1999. godine krenuli na posao ili zbog drugih obaveza u Priboj, redovnom autobuskom linijom. U selu Mioče, u blizini Ruda, kod spaljene kafane "Amfora", na teritoriji Bosne i Hercegovine, kuda vodi put za Priboj, autobus je zaustavila grupa vojnika Vojske Republike Srpske, sa Milanom Lukićem na čelu. Nakon legitimisanja, iz autobusa su izveli 16 Bošnjaka.

Potom su ih kamionom prevezli u Višegrad, Bosna i Hercegovina, u hotel "Vilina vlas", gde su ih brutalno zlostavljali, a nakon toga odveli na obalu reke Drine, gde su ih sve streljali. Tela ubijenih do danas nisu pronađena.

U julu 2005. godine Okružni sud u Beogradu osudio je Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao im višegodišnje kazne zatvora.

Vrhovni sud Srbije je u aprilu 2006. godine potvrdio ovu presudu. Oliver Krsmanović se i dalje nalazi u bekstvu, dok je haški optuženik Milan Lukić u avgustu 2005. godine uhapšen u Argentini i predat Haškom tribunalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.