Sjenica zavejana, sneg do tri metra

Izvor: B92, 07.Jan.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjenica zavejana, sneg do tri metra

Sjenica -- Na području Sjenice proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog snežnih padavina praćenih snažnim vetrom i niskim temperaturama.

Nevreme je dovelo do problema u saobraćaju, kao i u snabdevanju strujom, vodom i osnovnim životnim namirnicima.

U saopštenju Opštinskog štaba za vanredne situacije navodi se da je trenutno stanje opasno po zdravlje i život ljudi.

„Na sreću niko od meštana nije stradao," rekao je za B92 Muraz Turković, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Sjenica, demantujući tako navode pojedinih medija da je na Pešteru, u snežnoj oluji, stradalo jedno lice.

Međutim, prava drama na Pešteru odigrala se prošle noći, kada se u sred mećave jedna beba teško razbolela.

„Sinoć oko 22h dobili smo poziv. Jedno dete je bilo u kritičnom stanju. Sa četiri vozila probijali smo put šest sati," rekao je Turković, napomenuvši da su uspeli da se probiju do kuće u selu Čitluk, udaljenom 22km od Sjenice, i da je dete sada dobro.

On je dodao da vode imaju svi, ali da oko 30 odsto teritorije ove opštine nema struje, i da lokalna vlast čini sve što je u njenoj moći da te probleme reši.

Zbog snežnih nanosa visokih i preko tri metra otežano je odvijanje saobraćaja na magistrralnom putu Sjenica - Novi Pazar, posebno na deonici do Duge Poljane, i regionalnim putevima Sjenica - Ivanjica i Sjenica - Nova Varoš.

Svi ostali regionalni putevi i mreža lokalnih i nekategorisanih puteva, u dužini više od 530 kilometara, zavejani su i neprohodni.

Opštinski štab za vanredne situacije, koji je u stalnom zasedanju, sačinio je plan aktivnosti i zaduženja na otklanjanju problema. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća i privatnihih lica na organizovanom probijanju najvažnijih zavejanih putnih pravaca.

Pomoć je zatražena i od preduzeća "Putevi Novi Pazar", a uspostavljena je saradnja i koordinacija sa Domom zdravlja u cilju zaštite zdravlja ljudi.

Opština se, takođe, suočava s problemom nedostatka mehanizacije za čišćenje puteva u zimskim uslovima, pa kako se ističe, s pravom očekuje pomoć nadležnih državnih organa u obezbeđivanju vozila i sredstava za čišćenje snega.

Sva raspoloživa mehanizacija angažovana je na raščišćavanju puteva.

Vremenske nepogode praćne snegom zahvatile i druge delove Srbije, a zbog mećave na putu Brzeće-Kopaonik je u prekidu saobraćaj, javila je Radiotelevizija Srbije. Policijski službenici u Brusu saobraćaj preusmeravaju na putni pravac Brus - Ploče - Jošanička Banja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.