Sjajna godina za zlato

Izvor: RTS, 02.Jan.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajna godina za zlato

Cena zlata dostigla je istorijski maksimum od 1.430 dolara za uncu. Slabljenje dolara i strah investitora od produbljenja dužničke krize doveli su do najvećeg poskupljenja zlata u poslednjih 20 godina.

Tokom godine, cena zlata u svetu beležila je rekordne vrednosti i dostigla je istorijski maksimum od 1.430 dolara za uncu. Razlozi za najveće poskupljenje u poslednjih 20 godina su strah investitora od produbljenja dužničke krize u Evropi i slabljenje dolara.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetu je zabeležen sve veći otkup zlata. Plemeniti metal je od početka godine poskupeo skoro 30 odsto, jer ga investitori zbog finansijske krize, smatraju pouzdanijom alternativom nestabilnim valutama.

Cena zlata će i u buduće ostati visoka, kažu stručnjaci, jer je zlato veoma retka sirovina.

Stručnjaci kažu da kada bi se sakupilo svo prerađeno zlato sveta, dobila bi se kocka visoka 20 metara.

"Procenjuje se da će cena zlata u 2011. godini dostići 1.500 dolara. Ona će rasti, ali će poskupljenje biti manje nego u prethodne dve godine", rekao je Bob Parker, savetnik u Kredit Svis banci.

Indijci, koji su tradicionalno bili među najvećim kupcima zlata, usled poskupljenja žutog metala, sve manje kupuju zlatni nakit.

Kupci su sve više bogati Kinezi i stanovnici drugih azijskih zemalja u usponu, a onima sa manje novca na raspolaganju su bankomati sa zlatom sa više od 300 zlatnih oblika, od poluga teških 10 grama, do novčića.

Cena se svakih 10 minuta usklađuje sa onom na svetskom tržištu.

"Ako volite zlato, možete ulagati i u deonice rudnika zlata, što je jeftinije nego da kupujete zlato", rekao je Parker.

U najvećoj evropskoj ekonomiji Nemačkoj, građani nedeljno prodaju 3 kilograma zlata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sjajna godina za zlato

Izvor: Capital.ba, 03.Jan.2011, 09:08

LONDON, Cijena zlata dostigla je istorijski maksimum od 1.430 dolara za uncu. Slabljenje dolara i strah investitora od produbljenja dužničke krize doveli su do najvećeg poskupljenja zlata u posljednjih 20 godina. Tokom godine, cijena zlata u svijetu bilježila je rekordne vrijednosti i dostigla je...

Nastavak na Capital.ba...

Odlična godina za zlato

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Jan.2011

LONDON - Slabljenje dolara i strah investitora od produbljenja dužničke krize doveli su do najvećeg poskupljenja zlata u poslednjih 20 godina.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.