Sjaj večnog života

Izvor: Kurir, 18.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjaj večnog života

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i svi arhijereji Srpske pravoslavne crkve uputili su svom sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve blagodat, milost i mir od Boga Oca, Gospoda našeg Isusa Hrista i Duha svetoga, uz radosni vaskršnji pozdrav:

I ove godine u prolećne dane, draga braćo i sestre, u jednakoj radosti proslavljamo najveći praznik Crkve Božje, Vaskrsenje Hrista Spasitelja. Svake godine u ovo doba, kada tajanstvena sila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << života budi obamrlu prirodu, slava Vaskrslog Gospoda i u nama budi jedan svetliji, svetiji i radosniji život. Danas naviru uzvišene misli, rađaju se divna osećanja i obuzima nas jedno sveto i nesvakidašnje raspoloženje. Sa Vaskrslim Gospodom i mi se uzdižemo u jedan viši i sadržajniji život. Blista u srcu našem pobednički sjaj večnog života koji nam je darovao naš Vaskrsli Iskupitelj i Spasitelj.

Dugi vekovi dele nas od one prve vaskršnje večeri kada se Vaskrsli Gospod prvi put javio svojim od straha i razočaranja preplašenim učenicima, i pozdravio ih pozdravom ohrabrenja: „Mir vam!“ U tren oka vratio im je mir, vaskrsao veru u njega i svoje božansko poslanstvo. Da on, Sin Božji, nije vaskrsao, istorija hrišćanstva bila bi završena odmah njegovim poslednjim rečima na krstu: „Svrši se!“ A on je vaskrsao i u ime te istine njegovi učenici dadoše radosno život za njega. Noseći tu veliku istinu, njegova Crkva pošla je u pobednički pohod širom sveta, da bez prolivanja krvi pobedi svoje brojne do zuba naoružane neprijatelje. Naš Spasitelj je i postao čovek da bismo se mi obožili. Dao je da se razapne na krstu da bi iskupio grehe roda ljudskog. Vaskrsao je iz mrtvih da bi nama darovao večni život. Učinio je smrt samo jednim posebnim trenutkom u životu - životu koji ne prestaje.

Molimo Vaskrslog Gospoda da i u nama vaskrsne ljudski lik prvobitne čovekove prirode, koji je danas tako često izvitoperen, maskiran i unakažen brojnim manama i porocima. Da i u nama svako prepozna čoveka, obasjanog njegovim večnim životom, bio imućan ili siromašan, na velikom ili malom položaju i mestu. Naše doba je trenutno suočeno s materijalnom krizom, ali kod nas je još prisutnija kriza morala i karaktera. Radovaćemo se ako svako, ugledavši bilo koga od nas, može da kaže: Evo čoveka! - da bi svako, i prijatelj i neprijatelj, i sudija i tužilac, u svakome od nas uvek doživeo istinskog i pravog čoveka.

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE![ antrfile ]

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Svet se pretvara u fabriku lažnog sjaja i prolaznih vrednosti

Izvor: Politika, 17.Apr.2009, 23:37

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA..SVOJOJ DUHOVNOJ DECI..O VASKRSU 2009. GODINE..PAVLE..PO MILOSTI BOŽIJOJ PRAVOSLAVNI ARHIEPISKOP PEĆKI, MITROPOLIT BEOGRADSKO-KARLOVAČKI I PATRIJARH SRPSKI, SA SVIM ARHIJEREJIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, SVEŠTENSTVU, MONAŠTVU I SVIMA SINOVIMA I KĆERIMA NAŠE SVETE CRKVE:...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.