Sjaj starih uniformi

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjaj starih uniformi

Povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije, juče je u Muzeju vojske na Kalemegdanu otvorena izložba „Dva veka vojne uniforme u Srbiji".

Među 100 eksponata su uniforme, naoružanje, umetnička dela i fotografije iz zbirki Vojnog muzeja obuhvatili su period od Sretenja 1804. do Sretenja 2008. godine, a izložbu je otvorio ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac koji je najavio da će ove godine deo uniforme VS biti promenjen i modernizovan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da će ostati u duhu tradicije srpskog naroda.

Ministar odbrane je napomenuo i da strane države nisu imale uticaj na našu izradu uniforme, kao i da modernizacija VS nije pod uticajem nijedne države, već „pod uticajem istorije srpske vojske i uniforme".

- Srpska država je uvek bila u skladu sa stranim uticajima bilo sa Zapada, bilo iz Istočne Evrope, ali nikada na uštrb nacionalnog identiteta. U prvoj srpskoj uniformi iz 1809. godine, uniformi srpskog regulaša, vidi se spoj nacionalne tradicije, mešaju se elementi seoske radinosti i francuski uticaji oličeni u kapi sa francuskom kokardom - objasnila je autor izložbe kustos Mirjana Jovelić.

- Uniforme su na početku pratile srpsku nošnju pa su tako ustanički prvaci deo svojih uniformi nazivali imenima Milanka i Dušanka - rekao je Miroslav Knežević, direktor Vojnog muzeja.

Između ostalog, izložene su i uniforme iz vremena dinastije Karađorđević, kada se pojavljuje šlem sa vladarskim monogramom i državnim grbom koji je nosio običan redov, zatim svečani mundir kapetana druge klase koji nam kazuje o psihološkom uticaju uniforme na oficire.

Naime, Aleksandar Obrenović je početkom dvadesetog veka, da bi privukao sebi oficirski kor, uveo sjajne i bleštave uniforme, iako one nisu bile karakteristika tog perioda kada su uniforme imale jednostavne krojeve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.