Sivi kit sa Pacifika viđen kod obala Izraela

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sivi kit sa Pacifika viđen kod obala Izraela

Pojava sivog kita na obali Izraela iznenadila je naučnike, jer veliki sisar retko da napušta vode Pacifika.

Kit, koji je prvi put viđen početkom nedelje, verovatno je u potrazi za hranom prešao nekoliko hiljada kilometara iz severnog dela Pacifika do Izraela, odnosno Sredozemnog mora, saopštili su izraelski naučnici.

"To je neverovatan događaj. Kit je iznenadio naučni svet, jer je takav kit u Atlantiku viđen poslednji put u 18. veku", rekao je naučnik Avida >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šeinin i dodao da sivi kit živi u zapadnim i istočnim delovima Severnog Pacifika.

Kit, mužjak dugačak 12 metara i težak dvadesetak tona, verovatno je je došao do Mediterana preko arktičkog leda.

"Sivi kit je životinja sa Pacifika, a pošto se topi led na Arktiku, mogao je da pronađe put i dođe do nas", rekao je Šeinin.

Sivi kit obično napušta severni deo Pacifika i ide ka južnom u oktobru, gde su toplije vode i ima više hrane. Obično pređe u oba pravca oko 5.000 kilometara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.