Situacija više nego zabrinjavajuća: Porast nasilja među đacima u Crnoj Gori

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 12:04

"Situacija više nego zabrinjavajuća": Porast nasilja među đacima u Crnoj Gori

Prema zvaničnim podacima za dve školske godine u Crnoj Gori je evidentirano 238 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 118 u srednjim.

Ovo piše podgorički portal CdM, što, kako kažu, ukazuje da je situacija više nego zabrinjavajuća.

I u Upravi policiji i Ministarstvu prosvete ističu da je reč o sistemskom problemu, ali da čine sve da se izbore sa ovim problemom.

Iz Uprave policije portalu je rečeno da su u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeli konkretne korake. Neka od njih su: Osim uniformisanih policijskih službenika, škole i školska dvorišta obilaze i inspektori u civilu. Pojačano je i prisustvo policije na raskrsnicama u blizini škola, a posebno u vreme početka nastave, trajanja velikog odmora i završetka nastave u više smena…

Policija, takođe, prati i društvene mreže zbog eventualnih najava za mogućih organizovanja tuča učenika.

"Starešine odeljenja bezbednosti/stanica policije su organizovale radne sastanke sa direktorima osnovnih i srednjih škola, kako bi u saradnji sa upravama škola preduzimali preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, odnosno vršnjačkog nasilja, sa akcentom na maloletna lica, a sve u cilju stvaranja još povoljnijeg i bezbednijeg ambijenta za sve učenike", kažu iz Uprave policije.

Naglašavaju da su sačinjeni konkretni planovi mera i aktivnosti koji se odnose na sprovođenje svakodnevnih preventivnih pojačanih aktivnosti od policijskih službenika Sektora za borbu protiv kriminala ali i službenika odeljenja bezbednosti i stanica policija u svim opštinama na državnom nivou, čiji su nosioci aktivnosti službenici Sektora za borbu protiv kriminala.

"Shodno bezbednosnoj proceni i zaključcima sa sastanka sa direktorima osnovnih i srednjih škola, definisani su vreme početka nastave, vreme odmora kao i završetka nastave, odnosno vreme završetka prve smene i početka druge smene (za srednje škole) kako bi se u tom periodu sprovodile preventivne aktivnosti, kako u dvorištima škola tako i na drugim mestima u blizini škola, sa akcentom na učenike onog uzrasta koji su u prethodnom periodu shodno analizi bili učesnici bilo kog oblika nasilja", naveli su iz Uprave policije.

Ističu da imajući u vidu značaj uloge policije u prevenciji delikata karakterističnih za decu i maloletnike školskog uzrasta, projektom „Rad policije u zajednici“, koji je već osmišljen, Uprava policije – Odsek za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju je predvideo da policijski službenici, kroz pozorničko – patrolnu delatnost, na njihovim rejonima redovno obilaze škole, kao i mesta na kojima se okuplja mlađa populacija.

"Ove aktivnosti se realizuju kroz kontinuiranu i kvalitetnu saradnju sa upravama škola, a osim uniformisanih policijskih službenika, škole i školska dvorišta obilaze i inspektori u civilu koji su posebno obučeni za postupanje sa maloletnicima", naveli su iz Uprave policije.

Takođe se, kažu, realizuju preventivne mere i aktivnosti kada su u pitanju organizacije polumaturskih i maturskih večeri, kao i ekskurzija.

Napomenuli su da sistematizacijom radnih mesta u okviru Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova nije predviđen „školski policajac“ kao policijski službenik kojem bi to bilo jedino zaduženje, jer za to, kažu, ne postoje ni kadrovski ni materijalno tehnički kapaciteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.