Situacija se komplikuje: Amerikanci rasporedili skoro pola miliona vojnika

Izvor: B92, 15.Avg.2023, 15:51

Situacija se komplikuje: Amerikanci rasporedili skoro pola miliona vojnika

Vojno-politička situacija zbog SAD i njenih saveznika se komplikuje.

Ovo je saopštio je načelnik Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU) Igor Kostjukov na 11. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, razlog toga je "hegemonistička politika” SAD i njihovih saveznika, koja ima za cilj da održe dominaciju na svaki mogući način, uključujući i vojnim putem, sankcijama, pretnjama, i mešanjem u regionalne i domaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procese. Kao rezultat toga, sistem strateške stabilnosti u svetu je skoro potpuno uništen", naglasio je Kostjukov.

Sjedinjene Američke Države su u azijsko-pacifičkom regionu (APR) rasporedile 400.000 vojnika, oko 1.000 aviona, 130 brodova, rekao je Kostjukov.

"Da bi progurale svoje interese u azijsko-pacifičkom regionu, Sjedinjene Države su rasporedile najveću grupaciju u regionu: 400.000 vojnika, oko 1.000 borbenih aviona, 130 brodova, uključujući osam nuklearnih podmornica sa balističkim projektilima i šest nosača aviona, što je 60 odsto ukupne snage Oružanih snaga SAD", rekao je on.

Poređenja radi, dodao je Kostjukov, SAD u Evropi drže samo 100.000 vojnika.

On je dodao i da azijsko-pacifički region, uprkos specijalnoj vojnoj operaciji ostaje u fokusu vojne pažnje Rusije. Moskva želi da razvija raznovrsnu saradnju sa partnerima u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.