Situacija sa koronavirusom se pogoršava; Da se dobro poznate slike iz punih bolnica nikada ne ponove VIDEO

Izvor: B92, 05.Avg.2021, 20:22

Situacija sa koronavirusom se pogoršava; "Da se dobro poznate slike iz punih bolnica nikada ne ponove" VIDEO

Relativno stabilnu situaciju od pre dve nedelje narušava sve veći priliv obolelih.

To se posebno oseća u kovid bolnici u Batajnici, ali se skok u brojkama primećuje i u Domovima zdravlja.

Ono što je različito u odnosu na prethodni talas pandemije je i skoro iskristalisan profil pacijenata.

"Sada sa žaljenjem mogu da konstatujem da u nasoj bolnici dominiraju pacijenti mlađe životne dobi, da su to uglavnom osobe muškog pola, nevakcinisane", istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Tatjana Adžić iz kovid bolnice Batajnica i dodala da se apsolutno ne slaže sa stavovima profesora Gorana Belojevića koji je izjavio da "zdravstveni radnici ne bi trebalo da nose skafandere, a njihova obavezna vakcinacija je nepotrebna".

"Sa njim se apsolutno ne slažem, kolega mora da obuče skafander i da dođe s nama da radi, da vidi kako izgledaju bolesnici i njihove kliničke slike, da se spekuliše da će virus nestati u decembru to je apsolutna nonsens. Poruka lekara je jasna - Vakcinacija daje rezultate. Moj lični stav je apsolutno provakcinacije, mislim da mi kao zdravstveni radnici aposlutno treba da podignemo svest o tome da je vakcina bitna i da je to nešto što će nam ne samo pomoći da prebrodimo infekciju nego u krajnjem slucaju da pobedimo epidemiju. A pobeda nad epidemijom je i krajnji cilj, uz želju da se dobro poznate slike iz prethodnog perioda, i pune bolnice, nikada ne ponove", jasna je bila dr Adžić.

Dr Ana Jeremić iz Doma zdravlja "Voždovac" konstatovala je da pacijenti koji imaju pozitivan test na koronu a ispostavi se da nisu vakcinisani su u većem broju.

"Pacijenti koji su primili jednu ili dve doze se javljaju u mnogo manjem broju, ispostavi se da su u pitanju neke infekcije bakterijske prirode ili da je drugi virus, da nije kovid", zaključila je ona.

Takođe, epidemiloška situacija u Nišu je sve ozbiljnija. U poslednja 24 časa registrovan je 21 novi slučaj korona virusa, a u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja dnevno se pregleda više od 300 pacijenata. Lekari ističu da je četvrti talas pred nama i da će na udaru biti nevakcinisani, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Broj kovid pozitivnih pacijenata se poslednjih dana povećava i u Jagodini. Dnevno u kovid ambulantu u proseku dođe oko 50 ljudi, a juče je pozitivno bilo njih devetoro.

Isto tako, od početka avgusta, u kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja beleži se blago povećanje broja pacijenata koji se javljaju sa respiratornim tegobama. Ipak, broj pozitivnih uzoraka na korona virus na dnevnom novou je i dalje jednocifren.

U Valjevu je u ovom trenutku 58 obolelih od virusa korona. Dnevno se u kovid ambulanti pregleda oko 100 pacijenata, ali raste i broj vakcinisanih, naročito među mladima. Najmlađa imunizovana osoba ima 16 godina.

Opširnije u vidoe prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.