Sistem za navodnjavanje u Grockoj

Izvor: Studio B, 17.Apr.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistem za navodnjavanje u Grockoj

Pošto je preuzeo upravljanje PKB-om i nekadašnjeg giganta evropske poljoprivrede ponovo vratio u život, grad je započeo i jedinstven projekat navodnjavanja proizvodnih plantaža.

Da grad i poljoprivreda nisu dve suprotne, a pogotovu ne suprotstavljene stvari, sve se bolje vidi baš u Beogradu.

Sistem za navodnjavanje u Grockoj, prvi takve vrste u Srbiji, vodu iz Dunava direktno će, u prvoj fazi, slati na 600 hektara obradivih površina. Time će za 50 odsto biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << povećana proizvodnja najveće izvozne grane u Beogradu.

Kruške, trešnje, breskve i vinova loza. Beogradsko blago u kome uživamo i koje izvozimo, raste, razvija se - na sreću. Do sada ga je navodnjavala samo kiša. A uskoro, voda pravo iz Dunava.

"Vi gledate u nebo i molite boga za kišu, a kiša padne kad hoće. A nama treba kad treba. Najvažnije u voćarstvu je navodnjavanje. To je za proizvodnju voća najvažnije. Nema ništa važnije od toga", kaže Žika Karaklajić, voćar iz Grocke.

Oko 5.000 kubika reke biće smešteno u budući rezervoar i do Žikinih krušaka dovedeno kroz 7km cevi - tako danas izgleda plan za deo Beograda poznat po takvom voću da se, pričaju poljoprivrednici, svetska cena jagoda formirala prema onoj u Grockoj.

"Ovo mora da poveća sigurno 50 posto proizvodnju. Na postojećem zemljištu. Mi smo tu gde jesmo, zemlja je jako skupa, ali ćemo ovim povećati na postojećim površinama količine", ocenjuje Žika.

Šta je Fijat za Srbiju, PKB je za Beograd, kaže gradonačelnik. A posle poljoprivrednog Fijata, čuće se i za druga poznata imena.

"Voćarske plantaže su druga velika firma koju Beograd traži da preuzme, mi smo kroz PKB već vlasnici 24%, tražimo od države da nam prenese da postavimo profesionalni nepartijski menadžment, evo ovde su predstavnici svih stranaka koje danas čine vlast u Beogradu, mi imamo konsenzus oko toga da nađemo uspešan tim kao u PKB-u i da Voćarske plantaže gde imamo dve hiljade hektara za koju godinu budu upravo to što kažem - beogradski mercedes i jedna ozbiljna proizvodnja, ozbiljna prerada, ozbiljan izvoz i ozbiljan razvoj ovog kraja", kaže Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

"Razvoj poljoprivrede i poljoprivreda u gradu, ma koliko to zvučalo čudno, su jedna od najvećih šansi Beograda i mi ćemo uložiti značajna sredstva ne samo kroz ove projekte, nego i kroz sve one sitne stvari koje su potrebne našim poljoprivrednim proizvođačima, a to su atarski putevi - mreža atarskih puteva koji im omogućavaju da obrađuju svoju zemlju", najavio je Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada.

Oporavak beogradske poljoprivrede, započet pre 4 godine, danas podrazumeva 4 puta veći budžet i mogućnost da se sa više od 3 miliona evra finansira privredna grana koja svu zaradu ostavlja u zemlji.

"Kad prodate kilogram jabuka za 45 dinara, svih 45 dinara ostaje u Srbiji. Kad napravite veš mašinu u Valjevu, ona košta 32.000 dinara, od toga 25.000 dinara uvezete što čelika, što bubanj, što elektronike. Tako da je poljoprivreda nešto što donosi profit u stoprocentnom iznosu", rekao je Miroslav Čučković, član Gradskog veća.

Agrarni pojas oko Beograda, poznat kao Zeleni prsten, tako dobija ono što će u budućnosti biti poznato kao Zelena bašta Evrope.

"Srbija može i postaće zelena bašta Evrope. Revir zdrave, ukusne hrane za rusko tržište, Evropu, za islandske zemlje, da budemo najjači proizvođač te zdrave i ukusne hrane", uveren je Zaharije Trnavčević .

Prva faza sistema za navodnjavanje koja će Dunavom navodnjavati 600 hektara plantaža u Pudarcima, Begaljici, Brestoviku i Grockoj biće završena sledeće godine.

Sistem će omogućiti poljoprivrednicima tog kraja da bukvalno imaju česmu za navodnjavanje u svom dvorištu i po sistemu kap po kap zalivaju svoje vonograde i voćnjake.

Procene su da bi Beogradu trebalo 6 do 8 ovakvih sistema. Ideja je da se radovi posle prve faze nastave, kako bi se po na isti način navodnjavao ceo region.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.