Siromaštvo rađa torturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromaštvo rađa torturu

BEOGRAD -

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležava se danas, a tema ovogodišnje kampanje Ujedinjenih nacija je siromaštvo, kao jedan od glavnih uzroka torture.

Siromaštvo je glavni uzrok torture, ali i glavna posledica po žrtve, njihove porodice i šire društvo, ocenile su Ujedinjene nacije.

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, 26. juna ukazano je i da rehabilitacija preživelih žrtava, zadovoljenje pravde, kao i prevencija torture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogu da razbiju krug siromaštva.

Države moraju da obezbede da žrtve torture i drugih okrutnih i nehumanih postupaka dobiju adekvatnu odštetu, kao i da im se omogući rehabilitacija, poručili su iz Ujedinjenih nacija.

Komitet UN za borbu protiv torture ukazao je na važnost odštete žrtvama mučenja u cilju prevencije i sprečavanja torture i drugog okrutnog postupanja.

Ujedinjene nacije su 26. juna 1945. usvojile Povelju - prvi međunarodni dokument koji obavezuje na poštovanje i promovisanje ljudskih prava.

Istog datuma 1987. godine počela je primena Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.