Široka interesovanja velikog naučnika

Izvor: Danas, 21.Mar.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Široka interesovanja velikog naučnika

Užice - Izložba "Knjige i časopisi iz Tesline lične biblioteke" otvorena je u užičkom Istorijskom arhivu i može se pogledati do 15. aprila. Postavka je priređena u saradnji sa Muzejom Nikola Tesla u Beogradu, a njeni autori su Vesna Radojev i Zoran Jovanović Jus.

Među eksponatima su grafički prikazi ne samo naučnih i stručnih knjiga, časopisa i priručnika iz astronomije, fizike, hemije, medicine, nego i novina, humorističkih i ilustrovanih magazina i revija sa društvenim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << političkim, kulturnim i umetničkim temama, ali i pozorišnih programa, jer je Tesla voleo pozorišnu umetnost i često je bio pozivan na premijere, publikacija o brodovima, avionima, automobilima, nutricionizmu ... Tu su i dela Trebnika, Rakića, Dučića, Nušića, Voltera, Manconija, Leopardija i Fenelona, rečnici i gramatike engleskog jezika. Među knjigama su i one sa posvetama autora, kao i prepiske sa velikanima tog doba koji su bili Teslini prijatelji, poput Marka Tvena, Roberta Džonsona, Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja, čije pesme je Tesla preveo, kao i telegrafska prepiska sa vajarom Ivanom Meštrovićem i mnoštvo druge zanimljive građe koja gledaocu omogućava da se bolje upozna sa Teslinim intimnim svetom i njegovim širokim interesovanjima.

- Tesla je bio perfektni arhivista i zahvaljujući tome mi imamo više od 156.000 listova njegovih beležaka, prepiski, brojnih fotografija, patentne dokumentacije, crteža, ali i veliki broj nesvakidašnjih retkih knjiga, časopisa, koji otkrivaju Teslina interesovanja - istakao je Vladimir Jelenković, pomoćnik direktora Muzeja Nikola Tesla.

Postavka nije samo skup zanimljivih grafičkih prikaza eksponata, čiji se originali čuvaju u Muzeju Nikola Tesla, već se izdvaja posebnom likovnošću i podsećanjem na izdavaštvo u vremenu u kome je Tesla živeo.

- Od kompletnog materijala o Tesli u Muzeju, ako mogu tako da kažem, ovaj deo je najlikovniji i najveseliji. To je i presek izdavačke delatnost tog vremena, ne samo na američkom kontinentu, nego i celom svetu. Izložba ukazuje na to šta je sve Tesla posedovao, čitao i sakupljao, a očigledno je bio čovek koji je govorio puno jezika, čitao na različitim jezicima. Ona je zanimljiva i likovno i grafički i bila je za mene veliki profesionalni izazov - svedočio je koautor Zoran Jovanović Jus.

Centrala na Đetinji

Otvarajući izložbu, Radiša Marjanović, predsednik Skupštine grada, podsetio je na odličnu saradnju užičkog Arhiva i Muzeja Nikola Tesla, a potom istakao kulturološke i istorijske razloge za gostovanje te izložbe, jer je u Užicu, 1900. godine na Đetinji, izgrađena hidrocentrala po Teslinim principima polifazne struje u Srbiji i to samo pet godina nakon centrale na Nijagari.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.