Izvor: Nezavisne Novine, 11.Okt.2016, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijac uhapšen u Njemačkoj planirao napad na aerodrom

BERLIN - Džabel Albakr je najprije planirao da napadne vozove u Njemačkoj, ali je potom donio konačnu odluku da izvede napad na jedan od berlinskih aerodroma, kaže direktor njemačke obavještajne službe. Drugi Sirijci pomogli u njegovom hapšenju.

Sirijski izbjeglica koji je u ponedjeljak uhapšen u Njemačkoj planirao je bombaški napad na aerodrom u Berlinu u ime Islamske države, izjavio je direktor njemačke obavještajne službe Hans-Georg Masen, javlja danas AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Iako su neki njemački mediji proteklog vikenda nagovješavali da je osumnjičeni, 22-godišnji Džabel Albakr, imao na umu takav cilj, ovo je bila prva zvanična potvrda njegovih namjera, navodi francuska agencija.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer saopštio je u ponedjeljak da je uhapšeni izbjeglica iz Sirije planirao da u Njemačkoj izvede napade slične onima u Briselu i Parizu.

"Prema onome što dosad znamo, pripreme u Hemnicu su bile slične pripremama za napade u Parizu prošle godine i Briselu u martu", naveo je on u saopštenju.

Šef istražne kancelarije u Saksoniji Јerg Mihaelis je izjavio da je 22-godišnji izbjeglica Džaber Albakr najvjerovatnije bio inspirisan Islamskom državom i da njegovo ponašanje ide toj teoriji u prilog, prenijele su agencije.

Mihaelis je na konferenciji u Drezdenu rekao da je Albakr praćen još od prošlog mjeseca.

Albakr je došao u Njemačku kao izbeglica prošle godine i dobio je azil.

Policija je navela da su drugi Sirijci pomogli u njegovom hapšenju.

Uhapšen je u Lajpcigu u noći između nedjelje i ponedjeljka poslije dvodnevne potrage.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.