Izvor: B92, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sireta će biti izručen Srbiji

Oslo, Beograd -- Ministarstvo pravde u Oslu saopštilo je da će Norveška izručiti Beogradu Srbina iz Hrvatske Damira Siretu.

On je optužen da je 1991. godine učestvovao u ubistvu oko 200 Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara. Procenjuje se da bi Sireta mogao biti izručen u roku od mesec dana, mada ima pravo da norveškoj vladi uloži žalbu, javlja AP.

Sireta u Norveškoj živi od 1998. godine i tvrdi da u vreme zločina nije bio u blizini Vukovara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uhapšen je 5. oktobra 2006, na osnovu hrvatske poternice Interpola, ali je norveški sud odbacio zahtev da Sireta bude izručen Hrvatskoj.

Merkel: Jedinstven stav o Kosovu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da je Nemačkoj stalo da Evropska unija ima jedinstven stav prema Kosovu, javlja Dojče vele.

"Drago mi je bilo što smo u decembru uspeli da dogovorimo slanje misije na Kosovo i do poslednjeg trenutka ćemo raditi na tome da EU po pitanju Kosova nastupi jednistveno", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Merkel je naglasila da je želja Nemačke da Srbija ostvari što tešnju vezu sa EU.

"S tim u vezi smo i mi nešto ponudili. Preduslov je naravno saradnja sa Haškim tribunalom", rekla je nemačka kancelarka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.