Šiptarska mafija najjača u Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2009, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiptarska mafija najjača u Evropi

Najnoviji izveštaj EUROPOL-a o putevima droge: Albanci sa Kosova su dosad vodili glavnu reč u švercu heroina, a više im nisu strani ni rasturanje kokaina, trgovina belim robljem i oružjem.

Albanska mafija vodi glavnu reč u švercu heroina u jugoistočnoj Evropi, ali joj u saradnji sa turskim kriminalcima nije strana ni trgovina kokainom niti belim robljem, navodi se u godišnjem izveštaju organizacije za sprovođenje zakona Evropske unije, Europola.

Heroin, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je najzastupljenija droga u Evropi, svoj put počinje iz Avganistana. On se, potom, preko granice sa Iranom švercuje za Tursku, pa s toga ne čudi da u švercu glavne uloge imaju turska i bugarska mafija, dok je lokalna distribucija u rukama Albanaca, koji organizuju dalji transport u države članice EU. Turske grupe kriminalaca koriste Bugarsku i Rumuniju kao tačke za transport heroina na Zapad, u saradnji sa srpskom i albanskom mafijom, koja u Albaniji i na Kosovu kontroliše bar jedan deo finalne distribucije koji preko Austrije vode ka EU, navodi se u izveštaju Europola.

Iako na trećem mestu ona je posebno zanimljiva, jer je nju naročito teško razbiti, s obzirom na to da se hijerarhija zasniva na porodičnim odnosima. Tako, ako se i uhapsi, recimo, kurir on gotovo izvesno neće odati osobu iznad sebe, jer su najčešće u pitanju njegov otac, brat ili bliski rođak.

Naime, i izveštaj Europola potvrđuje da oni na već razrađenom "putu kokaina" tesno sarađuju sa turskom mafijom, a te veze građene su decenijama unazad. Veliki broj Albanaca i muslimana iz bivše SFRJ otišao je da živi u Tursku i tamo ostvario kontakte sa lokalnim krijumčarima, pa je preko rođaka koji su ostali da žive u Jugoslaviji, bilo relativno lako razviti biznis.

Koliko je on unosan govori procena svetskih agencija da godišnja zarada narkokartela iznosi oko 320 milijardi dolara, što je daleko više od profita čak i najvećih svetskih kompanija, a gotovo duplo veće od godišnjeg budžeta Evropske unije.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 30.10.)

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.