Sintetičke droge opasnost za Tursku i Balkan, upozoravaju eksperti

Izvor: Southeast European Times, 15.Jul.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sintetičke droge opasnost za Tursku i Balkan, upozoravaju eksperti

Upotreba tradicionalnih droga se stabilizovala, ali sintetičke supstance donose novi niz rizika.

15/07/2013

Menekše Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula -- 15.7.2013.

Globalni uzlet sintetičkih droga ugrožava javno zdravlje u Turskoj i na Balkanu, rekli su eksperti zaSETimes.

Prema nedavno objavljenom izveštaju kancelarije UN za kontrolu narkotika, korišćenje tradicionalnih droga kao što su heroin i kokain globalno je stabilno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Međutim, nove sintetičke supstance postaju popularna alternativa.

Mnogi takvi narkotici, koji se opisuju kao „legal highs“, koriste iste kućne hemikalije i nisu zabranjeni. Sigurnost većine nije testirana i mnogi su smrtonosni, kaže UN.

„Da bi obmanuli vlasti, snabdevači su takođe agresivno plasirali i reklamirali svoje proizvode i prodavali ih pod imenima relativno bezopasnih svakodnevnih proizvoda, kao što su osveživači prostora, ulične droge koje se obično nazivaju 'soli za kupanje', biljni osveživači, pa čak i đubrivo za biljke“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je takođe zabeležen porast broja sintetičkih droga poznatih UN-u , koji se povećao sa 166 krajem 2009. na 251 do sredine 2012. godine.

Evropa je razvila najjaču međunarodnu reakciju na ovaj problem, navode UN.

„Sa svojim sistemom ranog upozoravanja, koji čini 27 zemalja Evropske unije i Kanada, Norveška i Turska, Evropa ima najnapredniji regionalni sistem za izlaženje na kraj [sa drogama]“, navodi se u izveštaju. Izveštaj je objavljen pre nego što je Hrvatska postala članica EU.

Sistem ranog upozoravanja EU iz 2012. godine identifikovao je 73 nove psihoaktivne supstance, u poređenju sa 49 u prethodnoj godini.

Prema UN-u, oko 5 odsto turskog stanovništva koristilo je sredstva za umirenje i sedative za nemedicinske potrebe u periodu od 2007. do 2012. godine, što je zemlju dovelo na 13. mesto u svetu.

Mustafa Ilhan, specijalista za javno zdravlje na Medicinskom fakultetu Univerziteta Gazi u Ankari ističe da regionalna saradnja pomaže da se zaustavi taj problem.

„Turska se prošle godine pridružila Evropskom monitoring centru za droge i zavisnost od droga i sada može jasno da identifikuje glavne indikatore zavisnosti od narkotika“, kaže Ilhan za SETimes. „Najbolji način za rešavanje ovog problema, pre nego što se poveća, jeste uspostavljanje sistema osmatranja, pre svega za one supstance koje se lako prodaju na internetu, i podizanje svesti o tome.“

Prena Hakanu Demirbukenu, koji radi na vođenju programa u odeljenju za statistiku i istraživanja kancelarije UN za kontrolu narkotika, striktno javno praćenje problema biče od suštinskog značaja u naporima za njegovo sprečavanje.

„Turske vlasti treba da sprovedu nacionalno istraživanje o korišćenju narkotika kako bi vrlo pažljivo pratile situaciju“, izjavio je on za SETimes.

U izveštaju UN-a Rumunija se našla među zemljama sa visokom stopom nemedicinskog korišćenja sredstava za smirenje i sedativa. Rumunija je takođe među 70 zemalja koje su zabeležile širenje novih sintetičkih droga.

„Povećano korišćenje sintetičkih droga proizlazi iz činjenice da ih je lako proizvesti i manipulisati njima. Mladi su od nemedicinskih supstanci 'high' pola sata, a [mogu da im pristupe] zbog sistema koji do odobrava“, rekla je Ene Kristijan, predsednica Foruma protiv droga, organizacije koja se bori protiv konzumiranja narkotika, u izjavi za SETimes.

U izveštaju Nacionalne agencije za borbu protiv droga, sa sedištem u Bukureštu, na temu njenih aktivnosti, takođe se navodi da je zabeležen porast sintetičkih droga od 2010. godine.

Vlada Rumunije mora da učini više u borbi protiv širenja sintetičkih droga, rekao je Kristijan.

„Rumunija je postala [unosno tržište za drogu] i trenutno ima milion redovnih korisnika, ne samo onih povremenih, i taj broj se povećava. Vlasti su izgleda izgubile kontrolu“, izjavio je on za SETimes. „Država mora da drži korak sa tim fenomenom. Vlasti će morati da počnu da leče zavisnike kao obične pacijente, a ne samo na psijhijatrijskim odeljenjima.“

Grčka se takođe bori sa sintetičkim drogama.

Haralambos Pulopulos, šef atinskog Terapijskog centra za zavisne osobe, upozorio je na pojavu nove i vrlo destruktivne sintetičke droge poznate po svom uličnom nazivu „šiša“.

Ovu drogu, za koju je poznato da izaziva teške psihičke i psihološke posledice, ne treba mešati sa vodenom lulom koja je zastupljena u mnogim zemljama.

„Šiša je sada najrasprostranjeniji narkotik kod populacije beskućnika u Atini“, rekao je Pulopulos za SETimes, dodajući da je njena nagla popularnost rezultat do sada nezabeležene ekonomske krize i nezaposlenosti.

On ju je zato nazvao „drogom štednje“, jer je biraju oni koji ne mogu da kupe heroin ili kokain.

Dopisnici Pol Čočoju iz Bukurešta i H.K. Canis iz Atine doprineli su ovom izveštaju.

Kako zemlje u regionu mogu da sarađuju na zaustavljanju uzleta opasnih i ilegalnih narkotika? Podelite svoje mišljenje u komentarima ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.