Sinod nije obavešten o odlikovanju Branislava Peranovića

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod nije obavešten o odlikovanju Branislava Peranovića

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve nije dobio nikakvo obaveštenje o tome da je sveštenik Branislav Peranović nedavno odlikovan zvanjem protojereja-stavrofora.

Vladika bački Irinej, jedan od članova Sinoda, u pisanim odgovorima za „Politiku“ kaže da su za vest čuli iz medija i da je, ukoliko je ta informacija tačna, tu pogrešio vladika šabački Lavrentije. On je, kao nadležni arhijerej, prema saznanjima, ovo odlikovanje dao ocu Branislavu, osumnjičenom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u ponedeljak uveče ubio Nebojšu Zarupca.

„Moje je tumačenje da vladika ili nije mnogo znao o Peranovićevom žitiju i priključenijima ili je naivno verovao da se Peranović u međuvremenu pokajao i odustao od batinaške prakse. Dobro je i jevanđelski ispravno verovati u snagu pokajanja i u to da nijedan čovek nije nepopravljivo pokvaren i zao, ali dobrota ne sme da se izrodi u pasivnu bolećivost“, naglašava episkop bački.

On dodaje i da ne misli da je vladika Lavrentije znao za metode oca Branislava Peranovića, kao i da je i u ovom slučaju, kao i 2009. godine kada su objavljeni snimci batinana štićenika duhovno-rehabilitacionog centra „Crna reka“, Crkva odmah reagovala i osudila postupke oca Branislava.

J. Č.

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.