Dva respiratora, kombi i druga medicinska oprema isporučeni Drvaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2020, 09:02

Dva respiratora, kombi i druga medicinska oprema isporučeni Drvaru

Ministar finansija Siniša Mali posetio je danas Drvar i u ime Vlade Srbije uručio dva respiratora Domu zdravlja i drugu medicinsku opremu.

Ministar Mali je pre toga posetio i Hitnu pomoć u Drvaru, čija zgrada treba da se rekonstruiše, a prisustvovala je i ministarka zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Kantona 10 u BiH Vasilija Broćeta.

Mali će kasnije održati sastanak sa predstavnicima opštine Drvar i predati kombi za prevoz dece kao donaciju Vlade Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pomoć je stigla nakon što je predsednik Aleksandar Vučić juče najavio da Srbija šalje u Drvar pomoć za koju su građani zamolili i koju im je država Srbija obećala.

"Šaljemo kombi vozilo za koje su nas zamolili. Tu su i respiratori koje mogu tamo da prikopčaju, skafanderi i oprema, koju su nam tražili" , rekao je Vučić, nakon razgovora u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Drvar je, inače, većinski srpska opština na teritoriji Federacije BiH.

Vučić je ranije izjavio da je Srbija pomogla Drvar sa oko milion evra i najavio da će biti izdvojeno još sredstava za pomoć Domu zdravlja u Drvaru.

Drvar je jedna od većinskih srpskih opština koje su posle Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH, a isto se desilo i sa opštinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

Osim Bosanskog Petrovca, ostala mesta pripadaju Kantonu 10, čije je sedište u Livnu s većinskim hrvatskim stanovništvom.

U Drvaru je u januaru 2020. otvoren pogon fabrike Jumko iz Vranja, za čiju je gradnju Vlada Srbije izdvojila 500.000 evra.

Takođe, tada je u Drvaru otvorena i ekspozitura Komercijalne banke.

Runić: Pomoć Srbije vraća nadu Srbima zapadno od Drine

Pomoć Srbije vraća nadu da u Drvaru ima budućnosti za građane i da svi Srbi zapadno od Drine, a posebno srpske povratničke opštine u Federaciji BiH, mogu računati da imaju leđa i nekoga ko će ih zaštititi - državu Srbiju, rekla je danas načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Ona je, nakon što je ministar finansija Srbije Siniša Mali, uručio donaciju Domu zdravlja u Drvaru: dva respiratora i medicinsku opremu i ključeve mini busa za prevoz školske dece u ime Vlade Srbije, rekla da je to i velika moralna podrška.

"Od prve posete predsednika Vučića, nama je vraćena nada da ovde ima budućnosti i da svi Srbi zapadno od Drine i mi kao najzapadnija srpska opština i povratnička u Federaciji možemo računati da imamo leđa i nekoga ko će nas zaštititi i pomoći. Po pitanju svega što smo radili i što će tek se raditi, ne bi mogli nikako iz svojih sredstava, jer jedva pokrivamo tekuće stvari, a zahvaljujući svoj pomoći i podršci možemo da realizujemo infrastrukturne projekte i unapredimo sve aspekte života građana i unapredimo im standard", istakla je Runić.

Takođe, kaže da Republika Srpska pomaže tokom svih 20 godina povratak Srba i daje maksimu u skladu sa mogućnostima.

"Sada je ta pomoć još veća zahvaljujući pomoći Srbije. Do god je Srbija jaka i mi se ovde nemamo čega bojati i sekirati, naći će način za svaki problem da nam reše", naglasila je ona.

Kaže da je današnja pomoć dokaz da je pomoć Srbije i Srpske prisutna konstantno na području opštine Drvar, kao da je još srećnija danas pošto su od Srbije dobili mini bus za prevoz školske dece, ali i za prevoz dece iz KUD-a i sportskih udruženja.

"Značaj medicinske opreme koju Srbija donira je izuzetan. Pred epidemiju korone ušli smo potpuno nespremni i bez ikakve opreme i bez i jedne maske, prošli smo veliku muku u prvom periodu pošto nismo mogli da nabavimo ništa, a prva pomoć nam je stigla iz Srbije i ta pomoć je sada još veća", rekla je ona i dodala da opština Drvar nije imala registrovanih koji su pozitivni na korona virus i izrazila nadu da će tako i ostati.

Direktorka Doma zdravlja Jasna Tica kaže da je danas uručena pomoć od velikog značaja za zaposlene i sve građane opštine Drvar i Bosansko Grahovo, u borbi sa kovidom19.

"Ovo nije prava pomoć od Srbije i Vučića, pošto smo već dobili ranije pomoć u vidu medicinske opreme i respiratora", rekla je ona i dodala da će uskoro početi i rekonstrukcija dela zgrade Hitne pomoći.

Kaže da kada je bio Vučić u januaru u Drvaru da su ga upoznali sa situacijom i dogovorili da će Srbija pomoći tu rekonstrukciju, kao i da se uradi grejanje i digitalizuju RTG aparati, što će vrlo brzo početi.

Dodala je da je Dom zdravlja za tu namenu od Srbije dobio oko 200.000 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Ispunjeno obećanje predsednika Vučića, Drvar dobio medicinsku opremu i kombi za decu

Izvor: B92, 19.Jun.2020

Drvar -- Ministar finansija Siniša Mali posetio je danas Drvar i u ime Vlade Srbije uručio dva respiratora Domu zdravlja i drugu medicinsku opremu...Ministar Mali je pre toga posetio i Hitnu pomoć u Drvaru, čija zgrada treba da se rekonstruiše, a prisustvovala je i ministarka zdravlja i socijalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.