Singapur se oprašta od oca nacije

Izvor: B92, 26.Mar.2015, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Singapur se oprašta od "oca nacije"

Hiljade stanovnika Singapura je odalo poštu osnivaču grada-države Li Kuan Juu pre nego što će biti sahranjen ovog vikenda.

Oni su stajali u tišini dok su kola sa kovčegom prolazila od predsedničke palate do zgrade parlamenta.

Li (91), umro je u ponedeljak u singapurskoj opštoj bolnici nakon više od mesec dana borbe sa teškom upalom pluća.

Vlada je objavila sedmodnevnu žalost za liderom koji je zašlužan zato što je ostrvo sa malo prirodnih resursa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transformisao u zdravu ekonomiju i glavno trgovinsko središte sa niskom stopom kriminala i korupcije u nestabilnom i siromašnom okruženju.

Premijer Singapura, Lijev sin, zajedno sa svojom decom, pratio je kola sa zastakljenim kovčegom prekrivenim singapurskom zastavom, prenosi AP.

Mnogi su snimali povorku telefonima, a moglo se čuti i tiho skandiranje imena preminulog lidera, dok su drugi aplaudirali.

Ispred parlamenta, ljudi su formirali dugačak red da bi videli Lijeve posmrtne ostatke.

"On je ceo švoj život posvetio državi i mi ga poštujemo zbog onoga što je učinio. Pogledajte Singapur, bez njega ne bismo bili tu gde smo danas", rekla je Irene Kang, koja je došla da oda poštu.

Kovčeg sa Lijevim telom biće izložen u parlamentu do sahrane u nedelju.

Sahrani će između ostalog prisustvovati šefovi država jugoistočne Azije kao i premijer Indije i Australije Narendra Modi i Toni Abot.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.