Sindrom suvih očiju: Nedostaje Vam suza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindrom suvih očiju: Nedostaje Vam suza

BEOGRAD - U hladnom razdoblju godine učestaliji je sindrom suvog oka - skup simptoma koji upozoravaju na manjak suza koje su nužne za odbranu oka od spoljnih uticaja i infekcije.

Oči se pojačano isušuju zbog hladnoće, vetra i dužeg boravka u zatvorenim prostorima u kojima je vazduh isušen, a simptomi su peckanje, crvenilo, suvoća, osećaj stranog tela u oku, suzenje, nejasan vid.

Očni lekari kažu da se takvi simptomi javljaju kao posledica većeg suzenja očiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je deo zaštitnog sastava rožnjače.

Stručnjaci slikovito opisuju da, poput automobilskog brisača, suzna žlezda vlaži rožnjaču, a trepavice je brišu. Zbog nedovoljnog vlaženja, površinske stanice rožnjače odumiru i otpadaju, što izaziva upalu.

Od sočiva

Osim zimskih uslova, na sindrom suvog oka utiče starenje, hormonske promene kod žena tokom trudnoće, dojenja, menstrualnog ciklusa ili menopauze, različite bolesti (reumatoidni artritis, dijabetes, astma, bolesti štitne žlezde), uzimanje nekih lekova, na primer protiv depresije ili povišenog krvnog pritiska, uzimanje kontracepcijskih lekova, nošenje kontaktnih sočiva, dugotrajan rad na računaru i mnogi drugi.

Zbog neprirodnog čitanja teksta na ekranu računara, slova ne miruju nego se "pomeraju" pa se više koncentrišemo i manje trepćemo, što je važno za proizvodnju suza.

I od kontraceptiva

Površina rožnjače presušuje, a kada ponovno trepnemo, odumrle površinske ćelije rožnjače otpadnu, a kada se to u danu dogodi najmanje stotinu puta posledica je osećaj peska u očima.

Sindrom suvog oka češći je kod žena koje istovremeno nose kontaktna sočiva, naročito meka i uzimaju kontracepcijska sredstva.

Očni lekari ističu da samo nošenje sočiva povećava rizik nedostatka suza i isušivanje očiju, a u kombinaciji s kontraceptivima taj se rizik dodatno povećava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.