Sindikati prosvete - protest i obustava rada 22. oktobra

Izvor: Studio B, 11.Okt.2014, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati prosvete - protest i obustava rada 22. oktobra

Četiri reprezentativna sindikata prosvete organizovaće protestni skup 22. oktobra u Beogradu, a u školama članicama ovih sindikalnih organizacija toga dana neće biti ni nastave.

Protest organizuju Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvete "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije, asocijacije koje imaju članstvo u oko 75 odsto škola u Srbiji.

Protest i jednodnevna obustava rada organizuju se jer su prosvetni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << radnici nezadovoljni najavljenim vladnim merama štednje, rekao je Tanjugu predsednik Unije Dragan Matijević.

"Tražimo da se iz najavljenog smanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni i zdravstveni radnici", rekao je on.

Sindikati, kao uvod u obustavu rada i protest, danas organizuju tribinu "Obrazovanje u Srbiji - pogled ispod površine", a Matijević je pre početka skupa rekao da na protestu na trgu NIkole Pašića očekuje veliki broj kolega iz cele Srbije.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da je prosveta duže od dve decenije na rubu egzistencije, sa najnižim platama od svih javnih korisnika.

"Ne postoji zemlja u svetu gde je obrazovanje sa ovako visokim procentom visokoobrazovanih ljudi, ispodprosecnih zarada", rekao je Živanović pre početka tribine u beogradskom Domu sindikata.

On je dodao da se sindikati ne slažu ni sa načinom pregovora sa poslodavcem, kao ni sa menjanjem zakona.

"U Srbiji ne postoji nikakav dijalog, već samo radikalizam u svakoj sferi i niko ne sagledava kakve su posledice za obrazovanje", rekao je Živanović.

Sindikati traže i da se utvrdi kratkoročna i dugoročna strategija rešavanja viškova zaposlenih, da se odmah zaustavi uvođenje novih ljudi u obrazovni sistem kao i da se, uz učešće sindikata, donese zakon o platama do kraja godine, uz primenu od 1. januara naredne godine.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da je cilj tribine da se "osvetli: stanje u obrazovanju, da o problemima u prosveti govore neposredni izvrscioci, nastavnici.

"Još jednom hoćemo da ukažemo na teško stanje, koje će biti sve gore jer se ide na smanjenje plata, što će ne samo izazvati finansijske posledice nego će uticati i na motivaciju za rad nastavnika", rekao je Pavlović Tanjugu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.