Sindikati očekuju dodatne mere na krizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati očekuju dodatne mere na krizu

BEOGRAD - Sindikalne organizacije, i pored delimičnog zadovoljstva najnovijim merama Vlade Srbije, ocenjuju da su potrebni dodatni koraci za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović ocenio je danas u izjavi Tanjugu da je paket mera koji je Vlada donela samo početak, kao i da je neophodno detaljno ga analizirati kako bi se tačno predvideo njegov pravi efekat.

"Očekujemo vrlo brzo, možda i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vreme leta ili u septembru, i drugi paket mera vlade", rekao je Cvetanović.

On je najavio da će u utorak, na skupštini tog sindikata, biti doneta odluka o tome da li će podržati protest koji Saveza samostalnih sindikata Srbije planira za 29. april.

Cvetanović smatra da u ovom trenutku i sindikati moraju da idu ka ukrupnjavanju, da imaju mnogo čvršću saradnju. On očekuje formiranje sindikalnog "fronta koji će tražiti od vlade da se vodi socijalni dijalog, a ne da se jednosmerno donose odluke".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović kazao je Tanjugu da taj sindikat ne odustaje od najavljenog protesta, na kojem će zahtevati od Vlade Srbije preduzimanje mera usmerenih ka oživljavanju proizvodnje, zarade i penzije od kojih se može pristojno živeti, kao istinski socijalni dijalog u kome svaki od socijalnih partnera preuzima na sebe svoj deo odgovornosti

Sindikati će tražiti i da se spreči uvođenje dodatnog oporezivanja i zamrzavanja zarada, da teret ekonomske krize pre svega podnesu najbogatiji slojevi društva, posebno oni koji su se obogatili kroz privatizaciju, kao i da se efikasnije vrši kontrola sprovedenih privatizacija i raskidaju kupoprodajni ugovori tamo gde kupci ne izvršavaju svoje obaveze.

Sindikalni lideri smatraju da Vlada mora kreirati mehanizme kojima bi se teret krize preneo na najbogatije, a Orbović dodaje da bi taj teret u najvećoj meri trebalo da podnesu oni koji su se u periodu privatizacije obogatili na račun privrede.

"Veće opterećenje treba da podnesu oni koji su se obogatili u periodu 90-tih i u periodu privatizacije, a ne da, ponovo, teret krize podnose najsiromašniji slojevi», ocenio je on.

Predstavnici radnika oštro se protive mogućnosti da u periodu krize vlada pokrene pitanje privatizacije velikih javnih sistema, zahtevajući da se svi postupci prodaje blokiraju na neodređeno vreme.

"Videli smo najave prodaje Telekoma, NIS je već otišao, dolazi EPS kasnije. A šta će posle ostati?. To će potrošiti država i niko ništa nije dobio», smatra Cvetanović.

Orbović se slaže sa takvom ocenom i poručuje da su "radnici ti koji su uvek gradili privredu i društvo i neće ni u kom slučaju biti ti koji će rušiti privredu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.