Sindikati: Ministar osvežen vodom

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Ministar osvežen vodom

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da je na današnjem protestu prosvetnih radnika ministar prosvete osvežen vodom jer je bio bledunjav.

Milovan Šuvakov iz Ministarstva prosvete smatra da je to bio fizički nasrtaj na ministra Srđana Verbića i nada se da to nisu učinili prosvetni radnici nego neko sa strane.

Jankovićeva je za B92 kazala da su se sindikati osećali začuđeno kada su ugledali ministra Verbića na protestu i dodaje da mu se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog polivanja vodom ništa nije desilo.

"Ministar je osvežen vodom. Bio je bledunjav. Ništa mu se nije desilo. Pozvan je na binu da govori, ali je krenuo ka ministarstvu. Ja ne bih želela da je ministar izazvao neki incident", rekla je ona i dodala da "ministar nema predstavu šta je 10.000 prosvetnih radnika radilo danas na ulici – oni su tražili pravdu i pokušavali da održe svoje dostojanstvo".

Ona je istakla i da "radikalizacija koja se odnosi na dopunsku nastavu, takmičenja i dežurstva, neće biti sprovedena" dodavši da "ministarstvo to shvata kao slabost".

Šuvakov pak navodi da resorno ministarstvo "ne sedi u svom rovu već radi jedan ozbiljan posao koji se tiče racionalizacije u prosveti".

On smatra da trenutno stanje u prosveti "odgovornost svih u društvu".

"Imali smo sporazum, dva sindikata su prihvatila sporazum i izašla iz štrajka, a dva sindikata na svojim odborima nisu doneli odluku o neizlasku iz štrajka."

Jankovićeva je rekla da su prosvetni radnici izgubili poverenje i traže garancije ministarstva.

"Potpisivali smo različite sporazume i bivali smo prevareni. Nismo dobili nikakve garancije, a naši ljudi nikome ne veruju, a posebno ne ministarstvu. Mi smo sate i sate proveli razgovarajući, a ne pregovarajući i ovo je rezultat. Treba nam garancija da će se ministar prosvete obavezati da ćemo dobiti 13. platu u drugoj polovini godine."

Kako Šuvakov kaže, u ovom momentu je nemoguće da se prosvetnim radnicima koji su u štrajku obeća određeni iznos. On je dodao i se trenutno radi na katalogu zanimanja koji treba da na pravedniji način reguliše plate u prosveti, naglašavajući da im je za taj posao neophodna saradnja sa sindikatima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.