Sindikat vatrogasaca: Vest o otkazima iznenađenje

Izvor: B92, 02.Jan.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat vatrogasaca: Vest o otkazima iznenađenje

Beograd -- Osim velikog broja zaposlenih u policiji koji su Novu godinu dočekali sa rešenjem o otkazu ili premeštanju na novo mesto, u sličnoj situaciji su i vatrogasci.

Njih je vest o otkazima iznenadila, jer kažu da ih nema dovoljno, pa je i funkcionisanje vatrogasnih jedinica dovedeno u pitanje.

Vatrogasci u Srbiji na intervencije odlaze u vozilima, čija je prosečna starost 28 godina, nose opremu čiji je rok trajanja istekao, a pored toga, suočavaju se i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemom manjka ljudi.

“Mi ni u snu nismo mogli da pomislimo da će neki vartogasci, baš zbog situacije u kojoj se nalazimo i koja je traje već dugo godina, da ne pominjem situaciju da su se samo do pre tri meseca primali vatrogasci i sad je neko našao nas da stavi na taj spisak, odnosno da određen broj kolega dobije otkaz“, naveo je Duško Ninkov iz Sindikata vatrogasaca Srbije.

A na spisku za otkaz su oni koji su počinili neko krivično delo, zloupotrebili službu ili učestvvoali u tuči i sličnim događajima, kojima su narušili ugled MUP-a. Reformom je predviđeno da 33 vatrogasca u Srbiji ostane bez posla, a u Vojvodini troje njih.

“To je ono pitanje kada će se nadomestiti tih 35 vatrogasaca, nama je svaki čovek bitan, jer, kažem, nama su neke jedinice na nivou funkcionalnosti. Stalno mi to ponavljamo šta će se desiti ako u isto vreme, što je vrlo moguće, budu dve intervencije. Nama se to često dešava, na svu sreću nisu bile dve neke veće i uvek uspemo da izađemo na vreme. U takvim slučajevima dovodimo ljude od kuće, oni se odmah aktiviraju, imaju obavezu da dođu“, navodi Ninkov.

Paralelno sa donošenjem zakona o policiji, u januaru 2016. trebalo bi da bude usvojen i novi zakon o smanjenju rizika i upravljanjem vanrednim situacijama. Njime će biti definisan i položaj vatrogasaca u novoj direkciji.

Već sada je izvesno da će direkcija svoj budžet imati tek 2017. a do tada će biti finansirani preko MUP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.