Izvor: S media, 20.Nov.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat policije: Građani, ne vređajte nas, radimo ono što nam sud naredi!

Policijski službenici svakodnevno sve više trpe verbalne napade, pretnje i uvrede nezadovoljnih građana, prilikom pružanja asistencije sudskim izvršiteljima i drugim inspekcijskim organima.

Iz Sindikata srpske policije (ŠP) podsećaju da je pre dva dana u Ulici Jurija Gagarina ispred kućnog broj 121 u Beogradu došlo do incidenta između građana, policije i komunalne inspekcije:

"Naime, komunalna inspekcija tražila je asistenciju Policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stanice Novi Beograd, pa je u dogovoru sa rukovodstvom te stanice izvršen iznenadni odlazak na teren kako bi po rešenju komunalne inspekcije bio uklonjen kiosk. Policajci su na licu mesta zatekli vlasnika kioska, vezanog za kiosk, a njegovu majku sa flašom benzina unutar objekta, kao i tridesetak okupljenih građana oko kioska. Svi su vređali policiju koja je po naređenju pretpostavljenih formirala kordon kako bi sprečila dolazak drugih lica do kioska".

"Pustite nas da radimo!"

- Ovakve i slične svakodnevne situacije, kada su policajci suočeni sa gnevom i nezadovoljstvom građana, u situaciji kada su policajci dužni da po zakonu pruže zaštitu drugim organima ili realizuju sudske odluke ili naredbe, izuzetno loše utiču na psihu i izazivaju ogroman stres kod policajaca – ističe Marko Virijević, predsednik SG ŠP Novi Beograd.

Na žalost, konstatuju u ŠP-u, takvo ponašanje neodgovornih građana ne biva sankcionisano, i najčešće se ne preduzimaju zakonske mere i radnje u cilju sprečavanja pretnji, vređanja ili verbalnog ometanja službenih lica u obavljanju službene dužnosti.

"Apelujemo i molimo građane da se ne sukobljavaju i ne ometaju policijske službenike u obavljanju poslova koji im neko drugi daje u zadatak, a to su najčešće sudovi. Molimo građane da imaju razumevanja i shvate da je policajcu posao da obavi ono što mu je dato u zadatak, čak i ako se mnogi policajci lično ne slažu sa tim. U takvim stresnim situacijama policajci nemaju lični izbor da biraju, već postupaju u skladu sa zakonom rastrzani između prava i pravde. To na psihu izuzetno loše deluje izazivajući stres koji se nagomilava, a da pritom poslodavac nije predvideo mehanizme oslobađanja od stresa", poručuju iz ŠP-a.

Iz ovog policijskog sindikata podsećaju da već duže vreme očekuju podršku vrha MUP-a, od koga su tražili da im obezbedi češće razgovore sa psihologom zbog težine posla koji obavljaju. Opširnije OVDE

(S media)

Foto: Guliver/ThinkStock, Ilustracija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.