Sindikat Sloga protiv produženja radnog veka

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat Sloga protiv produženja radnog veka

Sindikat "Sloga" danas je ocenio da je inicijativa za izmenu Zakona o radu po kojoj bi se mogao produžiti radni vek zaposlenog u Srbiji do navršenih 70 godina života, za one koji to žele po sopstvenom zahtevu, političkog, a ne ekonomskog karaktera.

"Zameramo što se i ovaj predlog radi u totalno zatvorenoj atmosferi, na seminarima u Crnoj Gori, bez kvalitetne rasprave i stručnog mišljenja široke javnosti u Srbiji gde će zakon biti primenjivan", navodi se u sapštenju tog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sindikata.

Inicijativa o izmeni Zakona o radu dali su nedavno stručnjaci na savetovanju u Budvi, a njihov je predlog da zaposleni ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom.

Sidnikat "Sloga" smatra da će od takvih izmena Zakonu o radu "najveću korist imati pojedinci iz velike kleptokratske mašinerije koja je na rukovodećim mestima u javnim i državnim preduzećima".

"Srbija se ozbiljno suočava sa gubitkom kvalitetne i stručne radne snage gotovo u svim tržišnim sferama, a težnja većine mladih koji završavaju neke od stručnih škola je da po završetku odu u države gde se još uvek može pristojno zaraditi i živeti od svog rada", istakla je "Sloga".

Dodaje se da bi Vlada i Skupština Srbije trebalo da se bave problemima poput povećanje plata i podizanja standarda građana, " a ne donošenjem još jednog u nizu oktroisanog zakona koji većinu građana ove zemlje stavlja u podanički položaj".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.