Izvor: VOA, 21.Jun.2021, 10:46

Sindikat: Eksplozije u "Slobodi" upozorenje da je odbrambena industrija u kafastrofalnom stanju

Posle serije eksplozija u čačanskoj "Slobodi", sada je već očigledno da ta kompanija ima ozbiljnih problema sa bezbednom proizvodnjom, zastarelom opremom i nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom, upozorava Sindikat industrijskih radnika "Sloga". Požar je izbio u nedelju posle snažne eksplozije u subotu uveče. Tada su povređena su trojica radnika, a 150 domaćinstava je evakuisano. Eksplozija u čačanskoj fabrici dogodila se i pre dve nedelje. Radnici kompanije "Sloboda" neće dolaziti na posao do daljeg, rekli su zaposleni za Nova.rs Iako se situacija u fabrici smirila i požare je ugašen, radnici kažu da su im nadležni rekli da do konačnog smirivanja situacije ostanu kod svojih kuća, zbog bezbednosti. Većina evakuisanih meštana uglavnom su se vratili u svoje domove, a grad Čačak je formirao komisiju koja će evidentirati štetu nastalu kao posedica eksplozije. U sindikatu "Sloga" navode da eksplozije "ozbiljno upozoravaju da nam je odbrambena industrija u katastrofalnom stanju i da bi proizvodnju barutnih i eksplozivnih proizvoda trebalo odmah zaustaviti kako bi se spasili životi radnika i imovina građana oko objekata proizvodnje", prenosi Fonet. Sindikat "Sloga" ocenjuje da su ulaganja u bezbednost radnika i proizvodnih pogona minimalna, i podsećaju da je "afera Krušik školski primer pljačke koja je i dalje bez epiloga". Navode i da je direktor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima i dalje Radoš Milovanović kome je zakonski istekao mandat, a za vreme njegovog upravljanja smrtno je stradalo 20 radnika.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"PLAŠIM SE DA ĆU OSTATI BEZ POSLA I PLATE" Zaposleni u "Slobodi" imaju novu brigu nakon eksplozija: Čitavim porodicama fabrika je jedini izvor prihoda

Izvor: Blic, 22.Jun.2021, 06:24

Dve ogromne eksplozije u čačanskoj Slobodi, u razmaku od dve nedelje, pokrenule su pitanje dalje proizvodnje, a samim tim i poslovanje fabrike Namenske industrije. Jer, u njoj su zaposlene čitave porodice, kojima je to jedini izvor prihoda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.