Sin šaha Pahlavija poziva Zapad da pomogne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2010, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sin šaha Pahlavija poziva Zapad da pomogne

PARIZ - Reza Pahlavi, sin svrgnutog iranskog šaha, pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača podršku opoziciji u Iranu umesto što insistira na suzbijanju nuklearnog programa te zemlje i uvođenju sankcija.

Zemlje poput SAD "ne treba ni da se trude" da uvode nove sankcije ako će one samo održati "status kvo," rekao je Pahlavi u intervjuu Ašošijeted presu.

Pedesetogodišnji Pahlavi umesto toga predlaže mere poput onih koje su omogućile ukidanje aparthejda i doprinele >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raspadu Sovjetskog Saveza, objavio je "Vašington post."

"Spoljne sankcije protiv režima nisu dovoljne. Potreban je i elemenat pritiska iznutra, a jedini način da se to uradi je da se pomogne ljudima u zemlji da ojačaju," ocenio je on.

To bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da ukljuci dijalog ali i tehnološku podršku iranskoj opoziciji kako bi se onemogućilo prisluškivanje i ometanje interneta od strane vlade, a pripradnici opozicije mogli da budu u kontaktu sa spoljnim svetom. Istovremeno, režim u Teheranu bi trebalo diplomatski izolovati, smatra sin pokojnog Mohamada Reze Pahlavija koji je svrgnut iranskom revolucijom 1979 godine.

"Svet je suočen sa totalitarnim, rasističkim i fašističkim režimom, a šta je uradio?" upitao je Pahlavi koji živi u SAD u predgrađu Vašingona.

Pahlavi je rekao da se on zalaže za referendum na kome bi Iranci mogli da se izjasne kakvu vladu žele i predvideo da bi do promene moglo doći za nekoliko meseci ili maksimum par godina ukoliko bi društvo ojačalo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.