Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2017, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simpsonovi" gaze četvrtu deceniju

Tvorci poznate animirane serije "Simpsonovi" proslavili su jubilej od 30 godina kako je emitovana prva epizoda popularnih žutih junaka.

Prije tri decenije posijana su sjemena revolucije u svijetu komedije i svijetu televizije. Kanal Fox emitovao je animirani skeč o "Simpsonovima".

Kratki film Meta Grejninga pušten je kao animirani skeč unutar serijala "The Tracey Ullman Show", a u naredne dvije godine će uslijediti još 47 crtanih filmova istog formata. Do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << druge godine emitovanja, a posebno sa božićnim specijalom koji će zvanično postati prva dugometražna epizoda serijala, "Simpsonovi" će sazreti u program koji očigledno može postojati bez Trejsi Ulman  danas se njen šou pamti kao program u kojem su debitovali "Simpsonovi".

Ova serija je tokom godina postala jedna od najznačajnijih televizijskih komedija u istoriji, nagrađena sa čak 32 nagrade "Emmy". Trenutno se emituje 28. sezona, a izvjesno je da će izaći i 30, što "Simpsonove" čini najdugovječnijim TV serijalom u istoriji, a prošle jeseni su prešli cifru od 600 epizoda.

Izgled čuvenih junaka u toj prvoj epizodi je grafički bio mnogo grublji nego što izgledaju u današnjim epizodama. Razlog za to je činjenica da je tvorac Met Grejing likove skicirao u brzini prije jednog od najavljenih sastanaka sa Džejmsom L. Bruksom, koji je bio koautor emisije Trejsi Ulman, a crtači su samo precrtali i razvili njegove prve crteže bez prerade. Homer zvuči drugačije, a Bart priča stvari koje danas samo Lisa može izgovoriti.

Serija je od svojih početaka satirička parodija američkog načina života. Prikazuje američku kulturu i društvo, a često se koristi šalama na svoj račun. Sami Simpsonovi uticali su na popularnu kulturu. Fraze iz serije počele su se koristiti u stvarnom životu, a usklik "D'oh!" može se pronaći u rječniku engleskog jezika. "Simpsonovi" su uticali i na mnoge animirane serije za odrasle tokom kasnih devedesetih godina prošlog vijeka kao što su "South Park" i "Family Guy".

Postoji šest glavnih glumaca koji svoje glasove posuđuju likovima. Dan Kastelaneta posuđuje glas Homeru Simpsonu, njegovom ocu Abrahamu, klovnu Krastiju i mnogim drugim likovima. Džuli Kavner daje glas Mardž Simpson i njenim sestrama Peti i Selmi. Ona, takođe, povremeno, ali rijetko posuđuje glas i drugim likovima koji se u seriji pojave samo jednom. Nensi Kartvrajt daje glas Bartu i drugim učenicima springfieldske osnovne škole. Jerdli Smit daje glas Lisi Simpson i jedini je glumac u seriji koji daje glas samo jednom liku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.